15 Октомври, 2024 09:54 1 497 52

Велев: Минималната работна заплата се определя по една грешна разпоредба

  • васил велев-
  • минимална заплата

Една примитивна формула, понякога простото е гениална, но в случая простото е глупаво и вредно. Води до там, че всъщност изравнява труда със средна квалификация с труда с ниска квалификация

Велев: Минималната работна заплата се определя по една грешна разпоредба - 1

У нас минималната работна заплата се определя по една грешна разпоредба, тя е противозаконна даже, защото противоречи на международното право. Една примитивна формула, понякога простото е гениална, но в случая простото е глупаво и вредно. Води до там, че всъщност изравнява труда със средна квалификация с труда с ниска квалификация. Взима от хората със средна квалификация и дава на хората с ниска квалификация. Това заяви в студиото на "Денят започва" Васил Велев - председател на УС на АИКБ.

"Има 26% грешка в прилагането на тази формула, която сама по себе си е грешна. Сравнява се не брутна с брутна, правителството определя не брутна минимална, а основна минимална и я сравнява с брутната средна. Разликата е 26%", обясни още Васил Велев.

На неговото мнение относно погрешността на формулата за изчисление на минималната работна заплата е и бившият социален министър Христина Христова.

"По един порочен, погрешен начин хармонизирахме нашето законодателство с тази директива, това европейско законодателство, с тази формула в Кодекса на труда, като взехме само крайната референтна стойност, която дават", каза Христина Христова - бивш социален министър.

Според думите ѝ от увеличаването на минималната работна заплата страдат най-вече образованите и квалифицирани работници.

"У нас е особено тежък и труден дебатът за размера на минималната работна заплата, поради най-малко две специфики. Причините основно са две. Едната е, че много голям дял от работещите хора получават МРЗ, над 450 000. И другата е за големите регионални дисбаланси и различие в социално-икономическото развитие. Няма как тези причини да бъдат пренебрегнати и понякога увеличаването на МРЗ може до доведе до доближаването ѝ до средната работна заплата, до липса и намаляване на мотивацията на младите хора, които постъпват с по-ниски заплати. Например в Северозападна България, в Североизточна България. Аз миналата седмица разговарях с един директор от Белоградчик - те имат двама-трима стипендианти, които завършват инженерство и сега ще започнат при тях, казва - можем да им дадем около 1200-1300 лева начална заплата, а ето тези, които са общи работници - без образование, без квалификация, без отговорен труд ще почнат да получават 1077 лева. Винаги съм твърдяла обаче, че трябва да има МРЗ, това е минималната цена на труда, под която никой не би трябвало да си позволява да слиза", подчерта Христова.

От АИКБ смятат, че индустриалните отношения в България не са на достатъчно развито ниво.

"Минимална работна заплата няма в Дания, Швеция, Италия, Австрия. Правителствата не определят минимална работна заплата за всички, няма и единна минимална ставка на час. Има договорени минимални заплати по икономически дейности между работодатели и синдикати. Там средната заплата е с 60% по-висока от другите страни, където има единна минимална работна заплата. Трябва да има развити индустриални отношения за такова нещо, но у нас очевидно те не са на това ниво", допълни Васил Велев.

"Спрямо това, което произвеждаме, ние плащаме най-високите минимални работни заплати. МРЗ отнесена към БВП на глава от населението е с голяма преднина пред всички други европейски страни", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 500-600 евро, заплата за специалист ли е

    61 1 Отговор
    Не са свикнали да дават пари на тези които им изкарват цялото производство и печалби.Е намалете си печалбите,увеличете креативността ,те свикнали да са на 50-100 % печалба,с недобро качество.Е не става така.В ззакона е писано МРЗ трябва да покрива основните нужди и ако има деца и техните.В коя държава работодател реве че дава 500 евро минимална.Да,но щяла да стигне средната.Че средна от 500-600 евро, заплата за специалист ли е ?Цените са достатъчно високи за крайния потребител ,почти близки до западните,но техните заплати много по високи.

    Коментиран от #10, #26

  • 2 Бг раб

    24 1 Отговор
    Ша бачкам на феодалите ангария
  • 3 ЕСХАЧ

    54 2 Отговор
    Ще си купувате по-малко яхти и вили в Гърция и по-малко разточителни екскурзии по света за сметка на работниците.
  • 4 Велев ако не може да плаща

    52 1 Отговор
    Заплати, да закрива бизнеса си в България и да отиде някъде другаде в Европа където дават 800 лв заплати там да преуспява.Ако не може и там, може да се върне и да работи като волнонаемен работник на заплатата която той предлага.Кой му пречи?

    Коментиран от #27

  • 5 Затова не искат еврото

    33 2 Отговор
    Защото заплатите ще изглеждат още по смешно!
  • 6 Зевс

    47 1 Отговор
    Алчните чорбаджии май не разбраха, че скоро никой няма да им работи за смешните пари.
  • 7 Ние произвеждаме само държавни чиновници

    43 0 Отговор
    със заплати по големи от произвеждащите.
  • 8 ДАЙТЕ МУ НА

    44 0 Отговор
    ТОЯ УМНИК 700 ЛЕВА ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ИЗКАРА МЕСЕЦА..НАХАЛЕН ДО БЕЗОБРАЗИЕ...
  • 9 Гост

    49 0 Отговор
    Ти си грешен, Велев, от глава до пети! Слушах ти глупостите по телевизора и никой не ти опонира в студиото! Не знам кой плаща да си по 3 пъти на ден в судията, да ръсиш едни и същи глупости, дори ставаш все по-агресивен! Демонстрира и "познания" по математика, ама ни в клин, ни в ръкав! Как "трябвало" да се "намали" минималната заплата, като в Гърция, но удобно "забравяш" да споменеш колко е размера и при съседите, макар и "намален" сравнение с България! Как "всички трябвало" да "учат" за по-големи заплати! Включително чистачки, миячки, олщи и селскостопански работници или Велев, като "по-умен" ще върши и тяхната работа със "замах"! Естествено нито дума за истинските пречки за сериозния бизнес - рекета /чекмеджетата/ на всички управляващи и липсата на пътища и инфраструктура! Най-големите "виновници" да бяга бизнеса са хората с минимални заплати, ама същия бизнес бяга в страни с пъти по-високи мрз...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧОЧО

    32 0 Отговор
    Тоя директор като неможе да плаща нормална заплата да закрива.Ти кажи от минималната,колко чиста получав работника!Плащайте така,че да живеем нормално а не да мизерстваме.
  • 12 Миризлив пор

    16 1 Отговор
    Всеки знае как се преговаря за заплата. С какво се различава труда положен в София и в Белоградчик? Защо заплатите на квалифицираните се различават 2-но? Различен труд ли полагат? Различни условия? Или просто някой е решил "давам толкова че другите да не искат" и това е?
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    Как за един ден се правят
    7О ООО ООО лв 🤔‼️❓
    Като си приватизираш ТНТМ 🥸
  • 14 Хайде стига

    26 0 Отговор
    Хем опищяха цяла България,че има недостиг на работна ръка,но ако може да плаща мизерна заплата на прицип: Колкото аз решавам! Проблема е двоен ( за тях) : Ще трябва задължително да отчислява здравни и социални осигуровки върху задължителната МРЗ.Второто им болно място е,че ще нарасне и Средната заплата,иска- или не! Това автоматично,ще ги принуждава да плащат повече на квалифицираните кадри.Обратното е при политиците.В името на това ,да влезем бързо в еврозоната,те подържат растеж на двата вида заплата- МРЗ и СРЗ.Много очевадещо ще бъде,ако влезе еврото,а МРЗ е в размер на 460 евро нетно.Това ще предизвика взрив във цялата държава.Португалия, преди доста години,когато прие еврото,( бяха най бедната държава в еврозоната) най ниската заплата беше 500 евро. За мен, това развитие ,с МРЗ и изкуствено ниската инфлация,е сигурен маркер,че ще ни набутат в еврозоната ,най късно в началото на Януари 2026 г.По вероятно ,от 1 Юли 2025 г.Случи ли се,Ганъо ще разбере кон боб яде ли.
  • 15 един шамар му трябва на тоя боклук

    25 0 Отговор
    за да изпадне и той в една будна кома !
  • 16 Старец

    27 0 Отговор
    Всички нещастни бизнесменчета с Мерцедеси, ходещи по 5 пъти на почивки в луксозни курорти, а даващи по 800 лева заплата на работниците си, трябва да затворят. Това са гадни, мръсни експлоататори, за съжаление подпомагани от така наречената, държава. А дебили, като този, в Белене и конфискация на всичко, което притежава.
  • 17 Казвам

    20 0 Отговор
    Лицето Васил Велев с всяка поява по чуждите телевизии се опитва да вгорчи живота на българите! Ще му кажа на тоя МАЗНИК,че не той и такива като него КРЪВОПИЙЦИ ще решават колко още ще продължава мизерията в която живеем! КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА ПЛАЩА МИЗЕРНИТЕ ПОДАЯНИЯ СРЕЩУ,КОИТО РЕВЕ ПОСТОЯННО ДА СЕ МАХА ОТ БЪЛГАРИЯ!
  • 18 ТОЗИ КАРА БЪЛГАРИТЕ ДА НЕ

    17 0 Отговор
    РАБОТЯТ И ТО С ПРАВО !
  • 19 Терминатора

    22 0 Отговор
    Ей голям боклук е тоя!!!!!!
  • 20 Работодател

    15 1 Отговор
    Прав е Велев ! Минималната заплата не трябва да се вдига. Работния ден трябва да е 14 часа. Платен отпуск не трябва да има. Събота трябва да е работен ден. Всички осигуровки да са на мимимална заплата. Пенсионната възраст да се вдигне на 75 години. На всички празници да се работи.
  • 21 Фффффф

    6 7 Отговор
    Четох какво сте писали, и разбрах че всички сте на заплата, а питате ли се за всички като мен които се самоусигуряват как се събират всичките осигуровки такси данаци и разходи че и да оатане за хляб
  • 22 Радка пиратка

    14 1 Отговор
    Колкото повече си мислите, че работника ще ви работи за "потупване по рамото", толкова повече работника ви саботира бизнеса!
  • 23 ха ха ха...

    10 0 Отговор
    А защо се сравнява основна с брутна? Крайно време е депутатската заплата да се определя не според нивото на средната, а според нивото на брутната минимална. Чак тогава всичко ще си дойде на мястото и ще има справедливо разпределение на общите пари от хазната Общи са обаче не защото всички са внасяли според доходите си, а защото тези които не са внасяли нищо най много изнасят.
  • 24 Олигавен Олигарх

    16 0 Отговор
    Малоумници като Велев и други български работодатели, докараха нещата до там, че да няма кой да работи в България. Кадърните и можещи хора избягаха в чужбина, а останалите не искат да работят за жълти стотинки. Въпреки това, този цървул продължава да обяснява как заплатите не трябва да се вдигат и въпреки това, че сме на последно място в Европа по заплати и осигуровки !
  • 25 СТАЛИН Е ПРАВ ЗА ВЕЛЕВ

    8 0 Отговор
    ,,НЯМА ЧОВЕК НЯМА ПРОБЛЕМ" !
  • 26 касапина

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "500-600 евро, заплата за специалист ли е":

    Тоя див капиталист ни третира като страна от третия свят, не знам какъв едър БИЗНЕС има, но заслужава да бъде обесен като Мусолини.А и защо ли журналистите му обръщат такова голямо внимание.
  • 27 Нямат срам

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Велев ако не може да плаща":

    Велев счита, че разпоредбата е грешна. Ами като счита така господина, да обжалва въпросната разпоредба пред ВАС и да иска съдъ да я отмени тая грешна разпоредба - в правовата държава е така. Аз смятам, че милионерите в България бяха назначени за такива, абонирани за печалби и имунизирани срещу фалит с едни грешни и незаконосъобразни решения, взети неясно от кого и къде. Аз на Велев не съм му обещавал вечни печалби и че никога няма да фалира, още по-малко го подкрепям в желанието му да феодализира труда на работниците си.
    Никой не е взел със себе си нищо от тоя свят и не го е занесъл на "оня свят", няма да го отнесе и Велев, светските придобивки и богатства не са нищо друго освен суета.
  • 28 Ти Какво Искаш?

    2 0 Отговор
    Интелигентни Решения от Примитивни хора Ли !

    Коментиран от #30

  • 29 ЗА ВАШАТА МРЗ

    4 0 Отговор
    МОГА ДА РАБОТЯ ЦЯЛ ДЕН И НАКРАЯ ДА РЕАЛИЗИРАМ ОТ 100% , ДО 1 000 000% ЗАГУБА ЗА РАБОТОДАТЕЛЯ ! НАКРАЯ НА МЕСЕЦА ЖЕНА МУ И ЛЮБОВНЕЦАТА МУ ЩЕ ГО ИЗГОНЯТ ПОРАДИ НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ И НАВЪН ЩЕ ГО ЧАКА СЪБИРАЧА НА ДЪЛГОВЕ С ПОЛИЦИЯ !
  • 30 Ако бяха достатъчно интелигентни .....

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ти Какво Искаш?":

    Ако бяха достатъчно интелигентни .....

    Щяха да Ви го Навкатят Двойно!

    Но и не искат да си го Навкатят!
  • 31 Млък

    8 1 Отговор
    Стига сте опявали за тия 1000 лв заплата... Създайте работещи условия, иновации и бизнеси ... Как може 1000 лв да е заплата за квалифициран труд и минимална да настига средната????
  • 32 В ДАНИЯ ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ РАБОТЯТ

    8 0 Отговор
    И ВЗИМАТ ИСТИНСКИ ЗАПЛАТИ - НО И РАБОТОДАТЕЛЯ РАБОТИ ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИ ! ТАКИВА КАТО ВЕЛЕВ ГИ КАЧВАТ НА ФЕРИБОТА ЗА ШВЕЦИЯ И СТАВАТ ХРАНА НА АКУЛИТЕ !
  • 33 Тоз перко на снимката

    9 0 Отговор
    Няма ли да спре да умува се чудя. Като не им харесва да почват да стачкуват работодателите , като нормалните хора. Никакви такива тристранки. Кой не му харесва да се изнася или да стачкува.
  • 34 Или европейски заплати ще плащат

    10 0 Отговор
    Или да се закриват. Роби няма в България

    Коментиран от #44

  • 35 аман

    10 0 Отговор
    Велев, най-интересно ми става като почнете да сравнявате България с някакви развити/нормални държави --- Ти бил ли си в Дания и Швеция ... да ти подскажа, нищо общо с тази помийна яма тук.... Като създадете условия, ред, законност, свобода на словото, инфраструктура, образования, здравеопазване, иновативна икономика и т.н. тогава ни обяснявай как е в Швеция
  • 36 Христифатор

    9 0 Отговор
    Този винаги ме е дразнил! Защо да не си замразят например печалбите работодателите и разликата да върви за работниците?!?! След 35 години още не могат да се осигурят сигурно едни 1000 евра сигурна заплата, защото България не е София и няма как всички да се преместят там, а и не е редно!!!
  • 37 Тома

    7 0 Отговор
    А най голямата грешка са българските работодатели заедно с профсъюзите
  • 38 Георги

    1 1 Отговор
    КНСБ да спре да определя МРЗ, почасова минимална ставка за труд и осигуровките над определена сума за сметка на работника защото сега работодателите за 933 лв.всъщност плащат 1300 и заплатите ще литнат.
  • 39 Капиталиста

    1 8 Отговор
    Минималната заплата е комунистическа простотия и трябва да се забрани, или да се премахне напълно.
    Минималната заплата спъва прогреса и създава търтеи, нищоправци и необразовани, неграмонтни некадърници, които само имитират дейност и чакат на заплата от държавата.
    Другарите защо не казват, че 96-та, 97-ма, комунизма фалира и се разпадна, точно защото комунистите почнаха да си вдигат безразборно минималната заплата.

    Коментиран от #49, #52

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Заебинов от Малоумниково софийско

    3 1 Отговор
    Докато не се гласуват закони с/у чуждите икономически и политически интереси ограбващи Българите и България ще е така и по зле ! Нема да ревете, защото никой не се интересува. Ако искате нещо да се случи действайте ...
  • 42 Хамстер с очила дава акъл

    5 0 Отговор
    Вече повече от 30 години заплатите се държат изкуствено занижени в България . Изобщо тоя хамстер Велев да не философства защото точно работодателите крият данъци и държат ниски заплати за квалифициран труд . За това сега минималната настига квалифицирания труд .
  • 43 Ппппп

    3 0 Отговор
    Ти си грешка на природата.
  • 44 Комунизма винаги фалира

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Или европейски заплати ще плащат":

    Слушайте комунетата с тяхната минимална заплата и накрая винаги стигате до тук:

    "големи инвеститори напускат страната"

    Като основна причина за прекратяване на дейността се изтъква твърде високите разходи за труд и „липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива пред завода“.

    Притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България от януари до юли се оценява на 604,3 млн. евро – намалява с 1,909 млрд. евро (76%) спрямо този за седемте месеца на миналата година, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

    Според официалната информация част от производството се мести в Молдова, другата – в Румъния."
  • 45 Гост

    1 0 Отговор
    Аман от този, но зад гърба му са братята милиарди председатели на КРИБ и яко кеш дават за да им се изпълняват желанията от правителствата.
  • 46 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 1 Отговор
    Тук Велев има право.
    Но защо в България продължава да има останки от комунизма като "клас прослужено време", вреден труд, нощен труд ... Заради "клас прослужено време" за една и съща работа се получават различни заплати. И най-често стария и болен бавен работник получава повече заплата от опитния на средна възраст работник. И често дори не за една и съща работа, а за по-малко свършена работа.
    Защо над половината доход на работника е от разни измислени добавки, а основното възнаграждение често е 50% от реалната заплата. И защо когато разни работници протестират за по-високи заплати, не казват каква е бритната им заплата, а казават само каква е основната им заплата.

    Смятам, че в кодекса на труда трябва да се запише, че наемни работници, получаващи заплати 2 пъти над средната заплата за България трябва да нямат право да стачкуват с искане за по-висока заплата. Ако го направят, автоматично трябва да биват уволнявавани. Такива работници могат да стачкуват само за условия на труд, за работно време, но не и за по-висока заплата.

    Коментиран от #51

  • 47 Значи

    3 0 Отговор
    А безплатно да ви работят не щеш ли,този е много противен
  • 48 Ха!

    3 0 Отговор
    Този и той за какъв се мисли? Ще казва коя наредба е грешна и коя правилна!
    Занимавай се със смешната си асоциация и не се бъркай в законодателството, чичка!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Стига цензура

    2 0 Отговор
    Факти стига трихте истината .Подлизурковци неедни.
  • 51 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Защото е с повече опит и р лоялен към фирмата.Не става пи..легар на 20 години да прехвърча като цветарка от фирма на фирма,без опит и рутина, да взима колкото човек допринесъл с труда си за разрастването на фирмата.Тия ги разправяй на баба си.И на Запад получавам за прослужено време надбавки .
  • 52 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Капиталиста":

    Какъв комунизъм 97-98 сънуваш,идu0тe?Я марш в училище да доизбуташ средното си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове