16 Октомври, 2024 07:40 3 104 50

Българка заведе дело в Брюксел за дискриминация

  • дискриминация-
  • мая донева-
  • българка

Тя е получавала с 30% по-ниско възнаграждение от предшественика си

Българка заведе дело в Брюксел за дискриминация - 1
Кадър БНТ

Българка алармира за дискриминация заради пол и произход при заемането на висша длъжност в една от най-големите мрежи в ЕС в сферата на социалните услуги и хората с увреждания. Причината е драстично по-ниско възнаграждение, което тя е получавала, въпреки добрите резултати по време на службата ѝ, съобщава БНТ.

"Аз работех в един от ключовите партньори на ЕК. Получих позицията след множество интервюта. И позицията ми беше генерален секретар т.е. най-високата в организацията. Около 4 месеца след като заминах за Белгия със семейството ми и с трите ми деца осъзнах случайно чрез справка, че получавам с 30% годишно по-малко спрямо същата работа в същата организация и колегата преди мен. И естествено започнах да задавам въпроси", разказва Мая Донева.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 минка пенкова

    38 14 Отговор
    а дали не е защото си робче от танзания а предишния е бил европеец ? това не ти ли мина през главата ? или казваш знаеш защо е ама в него няма пари обаче виж за полова дискриминация е модерно да се говори и сега може да изкяриш някой еврак…
  • 3 Затътрили

    45 29 Отговор
    се пет човека в Брюксел на хранилка и баща "съвсем случайно" разбрала , че получава с 30 % по - малко от предшественика и тръгнала дела да води ! Абе , стрино , нали подписваш договор , в който е отразено възнаграждението ти , ма ? А какво е получавал предшественика ти и тези след теб НЕ Р ТВОЯ РАБОТА !

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 имало и нормални българи

    41 15 Отговор
    Не само слугинаж!
    Браво
  • 6 Факт

    44 2 Отговор
    Ние не разбрахме какво работи и колко получава! Това не е ли дискриминация на нашия труд!
  • 7 Злобна

    33 26 Отговор
    селска интригантка , стиснала уста и тя у Брюксел , че и се рови в неща , които не са ѝ работа ! И едно евро похарчено за такива е много !
  • 8 Като

    36 13 Отговор
    е недоволна - обратното в България !
  • 9 Крум

    42 19 Отговор
    Алооо брюкселката, като си недоволна се прибирай.
    Може да метеш входове и няма интервюта.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да, обаче

    36 9 Отговор
    за миньорки няма женска навалица.
    Иначе на баницата са първи.
    Гледайте си метлите и манджите и раждайте деца, че останахме има-няма два милиона без циганите и турците…

    Коментиран от #27

  • 12 Дискривинацията е Навсякаде Днес!

    12 4 Отговор
    Дискривинацията е Навсякаде Днес! В Днешното Феодално Общество!

    Коментиран от #14

  • 13 Дедо

    24 12 Отговор
    Новоназначен служител, да поставя такива условия на работодателя си , да рови заплатите на предишните служители.......наистина си е за директно уволнение.

    Коментиран от #21

  • 14 А В България е и Законоустановена!

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дискривинацията е Навсякаде Днес!":

    А В България е и Законоустановена!
  • 15 И за

    18 10 Отговор

    До коментар #9 от "Крум":

    чистачка не става с тоя неподдържан вид и прическа на баба Яга ! Толкова ще е и хигиената , вътрешната вече я видяхме !
  • 16 Име

    18 0 Отговор
    "ключов партньор на ЕК"?
  • 17 Перо

    17 3 Отговор
    Първо жената е трябвало да проучи административните условия и уредба на труда в организацията за мястото и длъжността с правата и задълженията! Може да нямат фиксирана, постоянна заплата за извършваната работа и да има стартова заплата за начинаещ с възможна последваща корекция по време и успешен резултат от изпълнението на функциите! Сега има риск от загуба на делото и плащане на разходите, а после и по-лоши последствия!

    Коментиран от #22

  • 18 аустрия

    18 3 Отговор
    Много важен нюанс - разликата е в стартовата заплата или ? Ако човек А започва работа със стартова 100 лв и изкара 20 години и всяка година има по 1 процент увеличение, след него на 120 директно ли трябва да се започва? Не мисля!
  • 19 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    12 5 Отговор
    КЬОРАВ КАРТИ НЕ ИГРАЕ МОМЕ :))
    ....
    ВСИЧКО Е НА ДОГОВАРЯНЕ :))
  • 20 дядото

    17 2 Отговор
    а вие очаквате ли нещо различно.както ми отговори известен лекар,върнал се от западна държава в българия- там всеки ден трябва да доказвам,че не съм камила и пак не се получава.
  • 21 Но ако

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо":

    е вярно, ще ги осъди за много пари. Това си е дискриминация. И след като и платят милион обезщетение ще й вдигнат заплатата и после пожизнено не могат да я уволнят.

    Коментиран от #25

  • 22 Перо

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    П.С. Сигурно има дискриминация, но тя трябва да си върже гащите с доказателства, а не хвърчащи цифри, без информация от вътре и да се подвежда от адвоката, защото той никога не губи и си взима парите, които са според резултата, но никога на минус!
  • 23 Точно

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "Затътрили":

    Абсолютно съм съгласен ! Щом подписваш договор на който е вписано възнаграждението ти и ти си Ок с това следва са не гледаш в паницата на другите ! Аз също от 3 г работя на място в което изпълнявам същите задължения като предшественика си та дори и в повече и взимам 30% по малко ! Той беше мъж аз също съм мъж ! Та кво значение има кой къв е при положение че подписваш договор . Само че тая понеже е “ жена” й като всяка хитра га-ньо-вица сега ще Ци-ца през брюкселските джендър активисти че видиш ли понеже била жена била дискриминирана
  • 24 Луд

    14 5 Отговор
    Има трудов договор четеш подписваш или не . Избора е твой. Тоя твой колега може да е работил в тази свера и в тази организация 20 години ,нормално да взима 30% повече там тези неща се взимат на предвид.

    Коментиран от #26

  • 25 Перо

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Но ако":

    Щом е започнала работата, тя се е съгласила автоматично с условията и размера на заплатата! Нейното възнаграждение не е намалено, след приемане на работата за да има тълкуване на негативно отношение и дискриминация!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хъхъхъ

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Да, обаче":

    Ще си стои вкъщи и ще ти ражда деца, па ти бегай при бързите кредити, или гледай деца в мизерия и децата ти готови комплексари.
  • 28 Ей....

    7 11 Отговор
    Много злоба,много хейт. Е за туй няма да се оправиме- завистливо ,злобно,неудачно племе. Вместо да я подкрепиме ,ние ще я осереме. Ами,явно е умна и образована жена и защо да не си търси правата!?

    Коментиран от #29

  • 29 Трак

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ей....":

    Напротив.. завистливото племе са такива като теб завистници които все гледат в на другите паничката и завиждат че имат по големи заплати по хубави коли по хубави имоти и т н - както Ей тая де-беланка завистлива която разбрала ме другия взимал повече пари и сега щяла да съди?! Ми ходи в мината да бачкаш м-а
  • 30 Жената се

    4 8 Отговор
    бори и си търси правото.
    Ганьо тръгнал да обяснава, че била мърла, кьорава, алчна. Нали утре ще прецакат неговото дете, но той как да го разбере.

    Коментиран от #34

  • 31 Кристиано Роналдо СR7

    16 2 Отговор
    Сега остава всеки който ме замести в предишния ми отбор да ги съди за дискриминация и да иска моята заплата, че и моите договори за реклами
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мда

    3 11 Отговор
    Простолюдието изказа ли се вече........от 30 коментара, един адекватен.
    Та да ви светна.....
    В случаят определно има дискриминационен елемент. За една длъжност не може да има различно заплащане в рамките на една компания/структура. Разните ви там влечения с добавки за стаж, купони и т .н. са направо смешни в случаят. Дали го разбирате....надали!
    Липсват подобни дела у нас, с което си обяснявам простодушието на мнозина.

    Коментиран от #46

  • 34 Абе

    9 5 Отговор

    До коментар #30 от "Жената се":

    Аман от алчни и завистливи ганьовки които само гледат в паницата на другите ! Драпала пред портите на институцията като кирливо псе сумати време да се намърда на лесното и топлото, подписала договор ровила се 2 месеца в чуждите документи и сега щяла да съди че взимала по малко пари от другия . Няма да се оправим никога с тая алчност и завист. Докажи се с труд и усилия , тогава искай ! Ако не ти харесва връщай се в България и отивай касиерка в била - там всички взимат еднакви пари . Злобна тетка завистлива
  • 35 Адвокат

    11 1 Отговор
    От сега ви казвам , че тази ще изгуби делото . Съда приема факти ,а не прищевки ! Съгласил си се с някъв документ ? Подписал си го ! Точка . Това че си мислиш че си дискриминиран е субективно и следва са го докажеш че някой ти е казал нещо дискриминиращо или е действал дискриминиращо ! Да се моли и надява след като изгуби делото и покрие всички разходи , институцията да не я съди че тогава жална й майка
  • 36 Eдин

    4 1 Отговор
    ЕК ЕС ... Вярвате ли на лозунги?
  • 37 Пешо от панелката

    11 1 Отговор
    Всеки добре организиран работодател си има диапазон "от-до" за всяка длъжност, който да е +/-20% от някаква "основна" заплата х. Напълно е възможно заплатата на предшественика да е била х+15%, а на нашата тетка да са предложили х-15% като за начало, с възможност да расте при добра работа. Ако е така, хем ще загуби делото, хем никой повече няма да я вземе на работа, освен ако не се върне и отвори баничарница на гара Каспичан
  • 38 Да подаде молба

    8 1 Отговор
    в мините. Хубави пари, ранна пенсия, тъкмо за нея. Тя нали това иска.
  • 39 Гого

    9 2 Отговор
    Това е стара практика на западноевропейците спрямо българите.
    Във всички сфери на икономиката в Европа,на българите плащат най- малко,само защото са българи.
    Понеже,нашите кретени- политици през 90 години на миналия век проглушиха ушите на западняците,че имаме най- евтината квалифицирана работна ръка...:-(((
    Ето Ви,резултата..
    И сега " бизнеса в България си формира печалбите на база ниско заплащане на труда,без управителите да имат елементарни организационни и ръководни качества.
    Факт!

    Коментиран от #45

  • 40 Има толкова много

    6 2 Отговор
    работни места и поле за изява, а те се е ограничава в избора си.
    Има недостиг на кадри в здравеопазването, заплатите вече са добри, защо не стане учителка и на тях им вдигнаха заплатите брюкселските зелки.
    Нищо не й струва да опита, нали така разказват от Брюксел, че всичко ни е 6 и сме само за еврото.
  • 41 ФАКТ

    7 2 Отговор
    Нахална лакома пр@дла
  • 42 Колко несправедливо

    7 2 Отговор
    Ограничава си правото на избор само с едно работно място, а всъщност винаги може да кандидатства навсякъде. Комбайнерите вземат добри пари, бояджиите, също. Не е честно. Нека опита и на други места.
  • 43 Капитанът

    8 1 Отговор
    Тя реално е НПО агент на Сорос . Сама си казва ,че в България се занимава само с НПО-та. Никога не е работила истинска работа. Основните и цели са да изнудва Община Варна за терени за строеж и помещения на символични наеми. Според мен са я избрали в Брюксел,защото се е съгласила на най ниската заплата и като е видяла че след четири месеца не и я вдигат ,както е бил плана и е започнала да прави панаири .
  • 44 Тервел

    5 1 Отговор
    Доста е хитра. За да се задържи на поста Директор в Дома във Варна е народила три деца почти едно след друго , за да се застрахова от уволнение или смяна. И вероятно не е излизала в майчинство,да не изтърве нещата и е мъкнала децата си всеки ден в дома на работното си място

    Коментиран от #47

  • 45 църул

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гого":

    чемодан-вокзал-мошква
  • 46 Хъхъхъ

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мда":

    Дебилите никога няма да разберат защо са в мизерията. Полуграмотни, но уверени, че все някой друг ги прецаква.Вместо да си търсят правата, те злобеят срещу някой образован, осмелил се да покаже достойнство. Както много пъти казвам: малко му е мизерията на това неграмотно завистливо племе. Още може.
  • 47 И ти не си у ред

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Тервел":

    Като гледам какви мисли ти минават през главата, даже и децата си ще жертваш от слабоумие. Ще роди 3 деца, та да стои директор и да не я уволнят. Аха, даже и ще ражда до пенсия, щото е защитена от уволнение само до навършване на 2 години на детето. Баааа ти и мунициите и чудото.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Луд

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Оффффффф":

    Тук е за коментари от обикновенни хора ,като на пейката пред блока или в кръчмата .Тук не се говори на високо ниво и ми дреме за правописни грешки . В Пловдив се пита кво ,а не какво и къв а не какъв. Така че айде с твойте философии някаде другаде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове