16 Октомври, 2024 12:51 863 23

Стойчев: Между 6 и 8 партии е нормално да попаднат в парламента след изборите

  • стойчо стойчев-
  • правителство-
  • парламент

Широкопартийна коалиция да успее да излъчи някакъв кабинет. Другият въпрос е за колко време. Да се мисли за изпълнение на пълни мандати е много пожелателно

Стойчев: Между 6 и 8 партии е нормално да попаднат в парламента след изборите - 1

Между 6 и 8 партии е нормално да попаднат в парламента след изборите. Такава прогноза направи пред БНР политологът Стойчо Стойчев, ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии, базирайки се на нагласите за гласуване и избирателната система.

"Мнозинството ще се крепи на трима-четирима депутати в НС. Ако влязат повече партии, това означава, че големите ще разполагат с по-малко депутати".

Възможно е да се наложи да участват четири партии, за да формират мнозинство, посочи още той в предаването "Преди всички".

"Широкопартийна коалиция да успее да излъчи някакъв кабинет. Другият въпрос е за колко време. Да се мисли за изпълнение на пълни мандати е много пожелателно.

Необходимо е в такава среда да бъдат устойчиви партньорствата между партиите".

Ако се говори за "равноотдалечен премиер", това означава, че участниците в този разговор са приели идеята за съвместен премиер или за общо правителство, обясни Стойчев. "Според мен няма да има пречки след изборите ГЕРБ да приемат подобен".

Политологът очерта профила на един такъв премиер. "Той ще бъде не равно отдалечен, а равно приближен до всички, които участват в мнозинството. Това е професор от университета, който през годините е имал партньорства и с едните, и с другите и е в добри отношения с всички. Не може да е равно отдалечен, защото ако е отдалечен от четири партии, това означава, че е отдалечен от политиката и няма да се захване с такава работа".

Ако приемем, че ядрото на подобно мнозинство ще бъдат ГЕРБ и ПП-ДБ, това ограничава кръга от потенциални допълнителни партньори, разясни Стойчев.

"Участието на "Възраждане" в подобно нещо е проблематично. По същия начин стои въпросът с АПС и с ДПС - Ново начало. Но те биха могли да го подкрепят без формално да присъстват в кабинета. Нещо, което очаквам да се случи в най-добрия вариант. И двете партийни структури се намират в такова състояние, че най-малко им трябва да участват в правителство.

Ако гледа собствения си интерес, лявото обединение трябва да се обяви категорично за алтернатива или опозиция на този модел. По-вероятно е БСП да не участва в подобна коалиция.

Тогава остават най-малките политически субекти, като ИТН и някои от новите партии, които биха могли да преминат бариерата – "Величие", МЕЧ и Синя България".

Стойчев не допуска възможност ПП и ДБ да тръгнат по различни пътища, когато влязат в парламента.

"Те са постигнали оптималния вариант за своето политическо представителство в тази форма".

Ако има някаква изненада, тя ще е свързана с реалната популярност на Делян Пеевски, посочи още политологът.

"В София не е много популярен, но в другите райони от страната е възможно да има някаква социална база. Най-любопитният въпрос е дали е успял да изгради през годините такъв тип база от хора, които да му имат доверие като политик и да го подкрепят автентично.

Но дори Пеевски да получи повече гласове, отколкото му се дават в момента, трудно би могъл да излезе на втората позиция с резултат, подобен на обединеното ДПС на предишните избори".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганя с мотиката

    7 2 Отговор
    За пореден път ще настъпи мотиката.
  • 2 Червената шапчица

    6 1 Отговор
    100йчо, гоУем си.... Обичай си майката...
  • 3 Има изход!

    7 2 Отговор
    Връщане на Закона за Защита на Държавата от 30-те години и забрана на всички измислени партии!
  • 4 Възрожденец

    8 8 Отговор
    Този път ще гласувам за Величие! Възраждане са гербави!

    Коментиран от #7

  • 5 д-р Дулитъл

    4 1 Отговор
    стойчо - ПШП /асоцирай с ПКП изречено от Боко Рапона.
  • 6 Тодор

    5 6 Отговор
    Единствената истинска българска партия е Възраждане. Против джендър пропагандата в училище, против участие на България в чужд конфликт, за българския лев, за защита на енергетиката, за опазване на границите. Всички други уж опозиции са резервен вариант за сглобката. А тя е ясна отсега и никой не я отрича.

    Коментиран от #11

  • 7 Точен

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Възрожденец":

    Точно Величие са патерица на ГЕРБ. Костадин показа статистика, която го доказва! Да не говорим каква наивна авантюра е "Историческият парк": за да съществува икономически са необходими 1,5 мил посещения годишно, а те са по-малко от 100 000.
  • 8 Импотентни

    4 2 Отговор
    Избори до дупка. А гербавите и пепедебетата да си правят импотентни правителства колкото си искат.
  • 9 Това е истината

    3 1 Отговор
    Това не е нормално Стойчев!
    Да се промени закона за регистрациите на партиите! За избори да представят списък с подписи на 100 000 привърженици,а не както сега 2 500 подписа.
    Така по малко партии и коалиции ще има,а не както сега да се явяват над 30 партии и коалиции!
    Нормалното Стойчев след промяната на Изборният кодекс в Парламента да влязат от 3 до 5 партии!
  • 10 бушприт

    2 3 Отговор
    Кирчо и сие трябва да се махат от политиката,депресе-то също.
  • 11 В кое българско училище има.....

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор":

    Джендърска пропаганда бе т@....П@....К?
  • 12 майстор

    2 0 Отговор
    Джендърска пропаганда има в гей-парадите.

    Коментиран от #13

  • 13 Ти по гей паради ли ходиш....

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "майстор":

    Че знаеш?
  • 14 дом

    1 0 Отговор
    Ясно, че няма как да не цитирате и служителите на ГЕРБ, но поне им слагайте табелка/значка от кой отбора са - Говорител на ГЕРБ.
  • 15 Третокласник

    2 0 Отговор
    Този скоро дали е показвал средни пръсти на протестиращи, като през 2020 година? Някакви нови циркове дали е правил?
  • 16 нощен

    2 0 Отговор
    политиците НИ ЛЪЖЪТ
  • 17 нощен

    1 0 Отговор
    Политиката е от женски род
  • 18 Айде

    1 0 Отговор
    Лабораторията на Стойчев вероятно се намира в тоалетната на парламента! Никаква мисъл и анализ на изборната система, нито идея как трябва да се промени! Некадърници с бакалски сметки!
  • 19 БЪЛГАРИН

    1 1 Отговор
    Няма да гласувам!Хора не гласувайте и вие.Всички тия кандидат депутати са за минимум 15000лв.
    мързеливи пари.Първа работа на путатите в Соф.община беше за тяхна заплата от 1500 на 10000лв.
    за джендър(п...с Бонбончо) и ДС лобито от ПП.И се уплетоха в управлението като патки.
    А заместника на крадливата Нинова.Джопата му не се побира в стол,та му носят канапе.
    Ами президент с путиново ДС юмруче и "рокли за Деси без пари".Фатмак гладен съм.Дай да ям.
  • 20 Лост

    0 0 Отговор
    Искал е да каже доцент,а не професор.После ще го направят професор.От скромност не е посочил себе си.Просто дава заявка🤣🤣.
  • 21 цигането Симо

    1 0 Отговор
    До тук беше.Няма да гласувам за 8 път.Вие се избирайте за големи пари без работа,а аз
    отивам да ровя в кофите за смет.Да нахраня чаветата.

    Коментиран от #23

  • 22 Третокласник

    0 0 Отговор
    Защо изтрихте коментара ми за средния пръст на господин политолога? Или тук е неудобно да се припомнят изцепките на подобни жaлкари?
  • 23 цигането

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "цигането Симо":

    Аз пък ще гласувам .....за 500.Що не! Ще има за хляб и кюфте и ракийка де за 2 дни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове