24 Октомври, 2024 10:46 604 18

Аркади Шарков: Вдигането на минималната заплата спомага за приходите в НЗОК

  • нзок-
  • мрз-
  • аркади шарков

Проблемът е, че отново е за сметка на работещите, заяви той

Аркади Шарков: Вдигането на минималната заплата спомага за приходите в НЗОК - 1
Снимка: БГНЕС

Вдигането на минималната работна заплата спомага за приходите в бюджета на НЗОК. Това заяви пред БНР здравният експерт от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков.

"Това е едно механично повишение на вноската. Очаква се, за съжаление се обсъждат и такива неща в кулоарите на властта, да се премине и към повишаване на максималния осигурителен доход. Това е заради основния проблем, пред който стои държавата – или повишава данъците, или дефицитът става все по-голям, т.е. трябва да се компенсира по някакъв начин харчът. В тази посока има едно повишение, което е механично. Проблемът е, че отново е за сметка на работещите в системата. Приходите, които влизат от всеки един работещ в частния сектор, са доста по-големи като количество и като сума, отколкото средствата, които държавата заделя за 9-те групи хора, които осигурява, сред които и най-големите потребители на системата – децата и пенсионерите", обясни той.

Според него е хубаво да се помисли за това държавата да отчисли своя дан в тази посока, за да не прехвърля всичко единствено и само на работещите.

Към момента пари има, въпросът е как ще бъдат изразходени те, категоричен бе експертът в интервю за предаването "Преди всички".

Той напомни за редицата заведени дела срещу НЗОК за изплащане на надлимитната дейност. Това, по думите му, поставя самата Каса пред сложен казус за това кога, как и дали ще може да разсрочи тези плащания във времето, защото в края на всяка година те се трупат. По данни на Здравната каса към момента преразходът в болничната помощ е около 306 млн. лв.

"Дали ще се наложи актуализация – отново стои под въпрос. Лятото имаше симптоми за това, че ще се наложи актуализация. Към момента, преди официалното представяне на бюджета, думите, че не се налага актуализация, са по-актуални, но чисто политически. Според мен прагматично – ще се наложи актуализация".

По думите му за следващата година е добре отсега да бъде заложено решението бюджетът за лекарства за домашно лечение да бъде около 380 млн., за да покрият нуждите на населението.

"Казусът с думата "безплатно" е, че накрая все някой трябва да плати сметката. В последните години се правят много действия в тази посока. В една немалка степен тези решения са популистки. От една страна са позитивни, защото хората би следвало да доплащат по-малко. Но всяка една такава сметка трябва да бъде правена в предходната година, за да бъдат готови всички заинтересовани страни в системата, да се подготвят за тези промени".

Другото важно нещо, според Аркади Шарков, е доколко държавата ще може да "отпусне колана", при положение, че се стремим и към влизане в еврозоната:

"Ето защо и сигналите от структури като НЗОК са именно в тази посока, че коланите ще се стягат".

Той смята, че бюджетът на Касата не е мислен като бюджет за инвестиция в здравеопазването, а по скоро като счетоводна сметка. По думите му са необходими много по-сериозни информационни кампании за това хората все по-навреме да посещават лекар, за да откриват навреме заболяванията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 10 Отговор
    35 год държат Ганчо с африкански доходи, сега дойде инфлацията и само и само, за да не се разбегат останалите обитатели на концлагера вдигнаха надника, не че с него можеш да си позволиш дажбата на западняка.
  • 2 провинциалист

    10 1 Отговор
    Еестествено, че спомага, защото вдигането на минималната не е нищо повече от вдигане на данъците.
  • 3 гном

    3 0 Отговор
    и в кауфланд също, но накрая пак ще си си бедни. важен е жестът и гласовете дето ще получат партиите (по 8 лв дори ако гласувате за никого)

    Коментиран от #5

  • 4 редник

    5 0 Отговор
    A kakво ще стане със здравните осигуровки на безработните - и те нагоре?...

    Коментиран от #15

  • 5 Ами не

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гном":

    Субсидиите са спрямо % гласували за съответната партия, но от общия брой гласували, вместо от общия брой на избирателите!
  • 6 Тази каса е една

    10 0 Отговор
    Престъпна пирамида. Трябва да бъде закрита. При соца нямаше такива каси и хората се лекуваха безплатно.
  • 7 Много експерти, много нещо

    2 0 Отговор
    То само аз си останах с едно ЕГН.
  • 8 Знаещ

    8 0 Отговор
    Двойно увеличен бюджет на НЗОК за последните години, здравеопазване нула, надписани пътеки и надлимитна дейност за несъществуващи хоспитализации, яко дране на пациентите, финансов контрол на болниците нула, болнични директори и бордове милионери, от тях при бай Ставри нула. Това е българското здравеопазване.
  • 9 Хм Хм

    6 0 Отговор
    "Вдигането на минималната заплата спомага за приходите в НЗОК"

    Ами това ние го знаем отдавна. Като се обади счетоводителката ми става лошо. Сега вдигат МРЗ, след това ще вдигнат вноската за осигуровки, което ще изяде разликата между старата и новата заплата и бюджетът е запълнен. Масрафът ще се плати от работници и работодатели, а нето заплатата ще е същата или по-малка.
  • 10 Слави

    1 0 Отговор
    Всичко живо се осигурява на минимална, ясно е ,че хазната се пълни с вдигането и но повечето фирми се светнаха и почнаха на 4 часа да осигуряват.

    Коментиран от #12

  • 11 безпартиен

    3 0 Отговор
    Честито на всички получаващи заплатите си от държавния и общинския бюджети! Всички останали РЕАЛНО плащащи данъци и осигуровки,ще трябва да повишат производителността на труда или да повишат цените на стоките и услугите!!! Сега на бюджета разчитат 2.1 млн.пенсионери,над 700 хил.бюджетници,над 650 хил.малолетни и не пълнолетни, около 1 млн.без образование и професионална квалификация и БЕЗ ТРУДОВИ НАВИЦИ циг@ни! Колко останаха да плащат за всички по горе?В България няма производство на стоки с голяма принадена стойност и развитие на високо технологични производства! Конкурентни сме само с ниските цени на зърнените храни и на труда! Решението е ограмотяване и професионална подготовка на тези около милион ци.@ни и включване в пазара на труда! Съкращение на тези пенсионери останали на работа в бюджетната сфера и насочване също в пазара на труда! Ако и м се работи след пенсионирането,в частния сектор работа има! Помощи за безработни САМО И ЕДИНСТВЕНО СЛЕД ПОЛАГАНЕ НА ТРУД ПОНЕ 21 ДНИ МЕСЕЧНО В ПОЧИСТВАНЕ, ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И ОБЛАГОРОДЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА!!! СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА РАБОТЕЩИ РОДИТЕЛИ!!!

    Коментиран от #14

  • 12 Дрън друн

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Слави":

    Българските фирми намаляват обема на работа , защото вече рядко се срещат богати клиенти. Все по често микро и малки български фирми приключват дейност , а средните намаляват персонала.
    Чуждите инвеститори съкращават работници и напускат .
    Най добре е да започнат да се създават масово държавни фирми със 100 процента държавно участие.
    Те ще работят на ниски цени и ще дават големи заплати.

    Всяка община да направи
    100 фирми държавни фирми.
  • 13 е..........

    3 1 Отговор
    Проблемът е , че осигуровки плащат една част от работещите.Всички държавни служители /бюджетни институции/ не плащат осигуровки. А в България те са стотици хиляди. Техните осигуровки се покриват от бюджета - т. е . от работещите бедни.
  • 14 е..........

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "безпартиен":

    Абсолютно съм съгласна , но с една забележка: защо се насочва вниманието към пенсионерите.За да е пенсионер , трябва да е внасял осигуровки поне 30-35 години. Къде са тези пари? Социална политика в България е тотално сбъркана.

    Коментиран от #17

  • 15 е..........

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "редник":

    Безработните да започнат да работят , а не да внасяме работна ръка от Индия , Непал и пр.

    Коментиран от #16

  • 16 По сладко е да си на борсата

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "е..........":

    Да не работиш и да те хранят- или държавата или роднините
    ТЪРТЕЙТЕ И ЛЕНТЯИТЕ вечно с нещо се оправдават.
    Правят се на жертви.
    Наричат себе си - работещи бедни....

    Абе хора. Вие не знаете какво е БЕДНОСТ.
    Елате в Америка.
    И ще разберете откъде извира бензина.
  • 17 безпартиен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "е..........":

    Говорим за тези пенсионирани от бюджетната сфера и продължаващи да работят пак там! Дали са такива специалисти, че без тях ще се закриват министерства, или за местата им няма кандидати??? Само в МВР са над 5000 със заплати над 2500-4000 лв.!А по други държавни хранилки?Да сте видели обяви за работа в бюджетната сфера?6548
  • 18 след вдигането на минималната

    1 0 Отговор
    следете цените по веригите за основните хранителни продукти !!! още по беден ще стане народа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове