Last news in Fakti

15 Април, 2014 15:58 890 0

Полицията излиза на пътя по празниците

  • празници-
  • пътната безопасност-
  • скорост-
  • "национална полиция"

Задават се акции за превишена скорост, алкохол и неправоспособност, както и засилено присъствие около храмовете

Мерки за осигуряване на пътната безопасност преди, по време и след Великденските празници са разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция” на областните дирекции в страната. Те бяха представени днес от началника на отдел “Пътна полиция” комисар Антон Антонов и ръководни служители от главната дирекция, отговарящи за пътния контрол.

Ще бъде осигурено активно присъствие на полицейски екипи за регулиране и контрол на движението на най-натоварените и конфликтни пътни участъци в дните с очакван най-интензивен трафик - 17, 18 и 21 април. Комисар Антон Антонов представи интерактивна карта на пътните участъци и точки от републиканската пътна мрежа, в които се очаква засилен трафик и евентуално струпване на автомобили. Към тези места ще бъдат разпределени допълнителни екипи на пътната полиция с цел подпомагане на движението и съдействие на водачите.

Разпоредено е служителите от структурните звена “Пътна полиция” да предприемат действия за улесняване на пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на паркирането в подходите и районите на масово посещавани храмове в празничните дни.

През празничните дни ще се организират и проведат полицейски операции “Алкохол и неправоспособност” с участие на максимален брой полицейски служители, като контролът ще обхване и третокласните и общинските пътища, подходите и районите на заведения и атракционни места. В хода на операциите ще се акцентира и върху контрола над водачите и пътниците за поставени обезопасителни колани и каски, както и за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобила, за  управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди и други.

В дните 17 и 21 април предстои да се проведат полицейски операции “Скорост” с техническите средства за контрол на скоростта чрез мобилните системи и радари. Нарушителите ще се спират и санкционират на място при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания и Закона за движение по пътищата.

Разпоредено е осъществяването на контрол за спазване на заповедта на Агенция “Пътна инфраструктура” относно въвеждането на временна организация на движението по участъци, предназначени за моторни превозни средства, превозващи товари с максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника – ограничението е за времето от 18 до 21часа в последния работен (предпразничен) ден и от 14 до 20 часа в последния празничен (почивен) ден.

Осъществява се координация и взаимодействие с регионалните структури на инспекторатите по образованието и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” с цел събиране на информация за организирани екскурзии с деца, ученици, и други групови пътувания. Създадена е организация за провеждане на инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и на техническата изправност на автобусите за пътуванията.

Началникът на сектор “Пътен контрол” при ГД “Национална полиция” главен инспектор Валери Митов предостави конкретни превантивни препоръки към водачите и техните спътници за повишаване на безопасността на движението в празничните дни и недопускане на тежки пътни инциденти. Сред основните напътствия са по възможност шофиране в светлата част на денонощието и спазване на скоростните режими; недопускането на рискови изпреварвания, спокойствие и спазване на дистанция при наличие на колона от автомобили; недопускане на шофиране в нетрезво състояние и на неправоспособни водачи; проверка на техническата изправност на превозното средство. От пътна полиция съветват водачите да бъдат особено внимателни към мотоциклетистите, които със стоплянето на времето са все по-често срещани участници в движението.

Основните пътни отсечки, на които се очаква засилен трафик:

- международен път Е-79 – София – Драгичево – Дупница – Благоевград – Кулата – в участъците с временна организация на движението поради строителството на магистрала „Струма” в Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска област, и на рисковия участък Благоевград – Симитли – Кресна – Сандански;
- участъка с очаквано голямо натоварване в двете посоки през Кочериново до Рилски манастир;
- път ІІ-19 – Симитли – прохода Предел – Разлог – Банско – ГКПП „Илинден”;
- главен път І-8 – в участъка от ГКПП „Калотина” до град София и от град Пловдив до ГКПП „Капитан Андреево”;
- главен път І-5 – в участъка от град Русе до град Хасково;
- главен път І-4 – в участъка от град Ябланица до град Шумен;
- главен път –2 – в участъка град Русе до град Шумен;
- главен път І-9 – в участъка от ГКПП „Дуран Кулак” до ГКПП „Малко Търново”;
- път ІІ-99 – в участъка от град Бургас до село Резово;
- на входно-изходните КПП на автомагистрали „Хемус” и „Тракия” – в посока от и към град София и град Бургас;
- 67-и километър на автомагистрала “Тракия” и 50 - 56 км на автомагистрала „Хемус“.

Поради зачестилите в последните месеци нерегламентирани струпвания на по-голям брой автомобили и мотоциклети в предпразничните и почивни дни на определени места в столицата, от СДВР бяха проведени редица специализирани полицейски операции.

Акциите бяха проведени с цел недопускане на нерегламентирани състезания между МПС, за установяване на неправоспособни или водачи, които са употребили алкохол и упойващи вещества, за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” и общ контрол по Закона за движение по пътищата.

При проведените операции от месец март до настоящия момент са проверени 963 моторни превозни средства и 1023 души. Съставените актове за установяване на административно нарушение са 135, а фишовете 94. При 30 от проверените водачи е установена употреба на алкохол, от които 24 - под 1.2 промила, а 6 - над 1.2 промила.

По време на проверките са установени 8 неправоспособни водачи, 5 технически неизправни МПС. Без обезопасителни колани са били 7 от проверените, също толкова са шофирали без „Гражданска отговорност”. Специализираните полицейски операции на територията на столичния град ще продължават и занапред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове