3 Юни, 2014 08:18 2 253 0

Хората на държавна заплата ще си плащат здравните осигуровки

  • ес-
  • бюджет-
  • здраве-
  • осигуровки

Преглед на печата

28 000 души получават sms при бедствие, информира "Труд"
28 000 души в България ще получат съобщение, което ще ги предупреди в случай на природно бедствие. Това е записано в Националната програма за защита от бедствия 2014-2018 г. (НПЗБ). Тя беше приета на 7 май от Министерския съвет, но в края на миналата седмица беше качена в портала за обществено обсъждане. Телефонните номера на хората в държавата, които първи ще получат съобщение при наводнения, обгазявания, пожари, магнитни бури, биологическо или химическо замърсяване, ще бъдат вкарани в Единната спасителна система. Това ще са представители на изпълнителната власт, силите за реагиране на национално, областно и общинско ниво. На мобилните им телефони ще идват есемеси с известия от рода на "земетресение", "наводнение", "геомагнитна буря", "ядрена авария", "химическа авария" и др. За такава система се говори у нас от 2006 г. Бившата министърка по бедствията Емел Етем обещаваше до май 2009 г. 28 000 да бъдат уведомявани за аварии с SMS. Столичната община планираше да включи всички софиянци в такава оповестителна система от 2010 г. Последно през февруари 2011 г. кметицата Йорданка Фандъкова бе обявила публично, че до месец ще стартира уведомяването. Досега няма данни някой българин да е получил от държавата или от общината SMS за бедствие.

Хората на държавна заплата ще си плащат здравните осигуровки, пише "24 часа"
Над 250 хил. държавни служители, полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели да започнат сами да си плащат здравните осигуровки. Такова предложение е обсъждано вчера в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински. Идеята, която срещнала подкрепа, била лансирана от депутата д-р Емил Райнов - бивш зам. здравен министър в тройната коалиция. Заседанието било по повод отчета за едногодишното управление на кабинета “Орешарски”. За същата мярка отдавна настояват Българският лекарски съюз и бизнесът. Целта е да се увеличат приходите на Националната здравноосигурителна каса. Според груби изчисления подобна реформа може да вдигне приходите в НЗОК с 50-100% спрямо предвидените в тазгодишния бюджет 1,8 млрд. лв. от осигуровки. Така приходите може да минат 3 млрд. лв. на година.

Анализатори прогнозират голямо неизпълнение на приходите в хазната, тревожи се "Сега"
Данните за изпълнението на бюджета към края на април носят лоши новини. Отчетените постъпления в хазната са основание да се прогнозира сериозно неизпълнение на приходната част на бюджета, което може да достигне до 1 милиард лева. Допълнителен риск крие възможността за налагане на финансови корекции за стотици милиони по линия на европейското финансиране. Това коментираха анализатори след изнесената от финансовото министерство статистика за състоянието на хазната.
Сравнението на данните за април 2014-а с април 2013-а и април 2012 г. показва, че картината тази година е по-лоша спрямо миналата година. 

Искат Сергей за дипломат №1 на ЕС, обявява "Стандарт"
Три варианта за бъдещето на Сергей Станишев коментираха социалистите. Според едни е възможно той да остане в Европарламента като шеф на групата на социалистите и демократите. Ще се откаже от Брюксел в последната седмица преди 1 юли, отсякоха от "Позитано" 20. Други твърдят, че Сергей Станишев може да стане външен министър на ЕС. За това намекнаха независими източници от София и Брюксел преди началото на поредицата от преговори на върха на Европа през тази седмица. Постът върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност досега се заемаше от баронеса Катрин Аштън. И носи отговорност за координирането на общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС. Тънкият момент е, че Аштън е член на Лейбъристката партия във Великобритания и чрез Станишев левите в Европа биха запазили поста за себе си.

Съдът подхвана за имоти и съпругите на братя Галеви, разкрива "Новинар"
На 23 юли Окръжният съд в Кюстендил ще гледа делото за конфискация на имоти, собственост на съпругите на братя Галеви, съобщиха за "Новинар" от съда. Законните съпруги Емилия Галева и Радмила Христова делят със съпрузите си земи, коли и резиденции. Става дума за 9 луксозни автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка. Съпругата на Пламен Галев Емилия отдавна е напуснала страната и живее с двете си деца в Лондон. Според дупничани Емилия била скромна и интелигентна жена, която завършила МЕИ. Тя обаче никъде не е работила, нито пък дупничани са я виждали до Пламен Галев на публични изяви. Съпругата на Ангел Христов - Радмила, останала да живее в резиденцията им край кюстендилското село Ресилово. От брака си двамата имат две деца – син Виктор и дъщеря Елен. Скоро обаче никой не е виждал Радмила нито в Сандански, нито в Дупница. Предполага се, че е със съпруга си, който заедно с Пламен Галев е обявен за издирване.
Сега съпругите ще отговарят пред съда за незаконно придобито имущество.

Партиите зарязаха тонове плакати след вота, брои "Монитор" 
Осем от формациите, участвали в евровота, не бяха свалили предизборните си плакати в столицата до вчера, въпреки че едноседмичният срок за това изтече. Това показала проверка на „Контрол на рекламната дейност” в Столичния инспекторат. Местата, на които има плакати, ще се снимат с дата и час, а на нарушителите ще бъдат съставени констативни протоколи. Санкциите са от 1000 лв. до 5000 лв. за всяко място, на което е зарязан агитматериал. 

Европа обединява националните търговски регистри в обща система, съобщава "Капитал Daily"
Българската Агенция по вписванията (АВ) ще трябва взаимно да обвърже системата си с фирмените регистри на всички държави от Европейския съюз. Това ще стане след промяна в Закона за Търговския регистър, предложена от министъра на правосъдието Зинаида Златанова, с която той трябва да се приведе към европейските директиви. Те предвиждат създаването на европейска централна платформа и трябва да бъдат приети от националните парламенти до 7 юли тази година. Българският законопроект вече е качен на портала за обществено обсъждане Strategy.bg и по него ще се приемат мнения до 11 юни. Промените в информационната система на Търговския регистър се предвижда да струват 610 хил. лв., които правосъдното министерство иска да му бъдат предвидени в бюджета за 2016 г. Връзките между националните бази данни и достъпът до тях трябва да се осъществи до 2017 г., а част от по-малките промени ще влязат в сила веднага.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове