Last news in Fakti

24 Октомври, 2005 00:00 647 0

Свръхстроителството може да спука ценовия балон

  • владиков-
  • добави-
  • цените-
  • момента-
  • които-
  • имотите-
  • председателят-
  • жилища-
  • посочи-
  • обясни-
  • равнища-
  • жилище-
  • добави той-
  • обясни владиков
Предвид ускорения темп на строителство очаквам до две години на пазара да излязат близо 2 млн. кв.м нови жилища, заяви председателят на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) Орлин Владиков вчера. От тях 500 хил. кв.м ще бъдат готови през 2006 г. и останалите 1.5 млн. кв.м през 2007 г. Това означава, че ако средно статистическата площ на човек е 20 кв.м то всеки 12 софиянец трябва да си купи ново жилище, обясни Владиков. При такъв ръст на предлагането вероятността да се получи срив на цените става огромна.

Невероятният темп на ново строителство у нас може да спука ценовия балон на имотите у нас, добави той. До момента избягвах да споделя с медиите прогнозата си, но тази заплаха не е за пренебрегване, добави Владиков.

Българите все още са на първо място по притежание недвижима собственост в света и това е заложено в народопсихологията ни, но моят съвет е да се купува разумно. Не всеки от нас оценява възможностите си при теглене на кредит за покупка на жилище рационално и съществува реална опасност след няколко години, при влизането ни в ЕС, на имотния пазар да излязат хиляди ипотеки. Това също е сериозна заплаха за стабилността на ценовите равнища, поясни Владиков.

Миналогодишният ценови ръст на имотите с от 30 до 70 на сто не може да бъде повторен. Последната тенденция на имотния пазар е задържане на цените на равнищата, на които са, като на определени места се наблюдава и известен спад, посочи председателят на НСНИ. В момента най-високите нива са 1000 - 1200 евро за кв.м. Тези равнища са типични за най-луксозните имоти, разположени в големите градове на страната или по Черноморието, обясни Владиков. Има и някои предприемачи, които търсят по-високи цени за свръх луксозни жилища, но интересът към тях клони към нула, добави той.

Нормалните нива, на които се извършват основния дял от сделките в страната и най-вече в столицата, са в границите 500 - 800 евро за кв.м. Известно поевтиняване се наблюдава само в някой сегменти. Като цяло очакванията ни са тези равнища да се задържат, посочи председателят на НСНИ.

Някои цени на имотите у нас обаче надвишават тези в Средна и Западна Европа. В Хърватска, която е с дългогодишни традиции в туризма и годишни приходи в този сектор от около 14 млрд. евро, средно статистическите жилища се продават за от 20 000 до 80 000 евро. В България цените на тези апартаментите - по Черноморието и в големите градове вече са значително по-високи, посочи Владиков. Въпреки това наближава момента, в които цените ще се стабилизират на едно ниво, прогнозира той. При условие, че ще достигнем покупателната способност на западноевропейците след 16-17 г. няма как да очакваме някакъв апокалиптичен бум на цените, добави Орлин Владиков.

Време е да се направи една ценова диференциация на имотите в България, заяви председателят на НСНИ. Не може всичко да се слага под общ знаменател, добави той. В съседна Гърция едно луксозно жилище на крайбрежието и с изглед към морето се продава на нива от 4 000 - 5 000 евро за кв.м, а в същото време останалите жилища в околността са 1500 - 1800 евро за кв.м, обясни Владиков. Тази диференциация ни е особено необходима в момента, за да могат хората да разберат по-добре пазара и да се избегне спекулата, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА