Last news in Fakti

2 Ноември, 2005 00:00 543 0

Стандартни нестандартности

  • къщата-
  • реджина-
  • пицинини-
  • архитектката-
  • реджина пицинини
,На един час от Инсбрук, в сърцето на австрийския Тирол, пътят се извива стръмно нагоре към алпийска поляна, която е заобиколена от селцето Neiderthai. Една перфектно композирана картина от дървета и извисяващи се върхове, кротко пасящи крави и дървени къщички. Реджина Пицинини е родена тук и след години се завръща, за да построи ваканционна къща за себе си и своите приятели. „Важните неща тук са ливадата и планините. Това е толкова прекрасна и тиха среда, така въздействаща, че всеки път се чувствам преродена”, споделя архитектката.

В този проект сътрудникът на Реджина, Леон Лихтенщайн, помага в дизайна, както тя преди това му сътрудничи за архитектурата на неговата къща в Schoenfels. По принцип всяка къща трябва да отговаря на даденостите на окръжаващата я среда, но тук персоналният вкус на архитектката към начупените форми, към „къща в къщата” и ярките цветове имат водеща роля.

Площта не е голяма, само 90 кв.м. Идеите за нейния изглед са инспирирани от една предишна работа на Реджина Пицинини, къщата Villa Petite.

Веселата и цветна постройка като че ли „изскача” от хълмчето на края на гората. Двамата архитекти създават една нетрадиционна къща, която няма как да не хване окото. Стегната в дървена рамка лоджия, наклонен метален покрив, бели стени, червен еркерен прозорец, обърнат към ливадата, всичко до последния детайл издава познатия стил на Реджина Пицинини.
picture:3,20051102_41.jpg,Подходът към къщата е доста интересен. Яркожълти стълби, които се разклоняват и отвеждат към два входа, през които се влиза в дневната. Къщата има още един - трети вход, откъм задната страна, където е разположен гаражът, приютил малкия чаровен Ситроен на архитектката – deux chevaux. Той идеално си пасва с веселия изглед на къщата. Цялото пространство вътре в къщата е отворено, като зоните са маркирани в цвят. На първото ниво се намира дневната, в чието „сърце” е позиционирана кухнята. Точно над нея е спалнята, до която се стига по стълби, изградени в двата срещуположни края на помещението. „През уикендите ние тук си говорим, седейки на различни нива на къщата, изпълвайки цялото й пространство, пренебрегвайки стандартните разделения на стаите и това по своята същност е весело”, споделя арх. Пицинини и добавя, че човек трябва да се забавлява, както когато си почива, така и когато работи. В конкретния случай с този проект тя е успяла да изпълни формулата две в едно.

Лятната къща на арх. Реджина Пицинини
Текст: Красимира Пастирова
Снимки: личен архив


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА