8 Март, 2006 00:00 1 431 0

Български и гръцки кметове кроят летище до Свиленград

  • свиленград-
  • българия-
  • тракия-
  • турция-
  • гърция-
  • летище-
  • гуткидис-
  • свиленград георги манолов-
  • летище край свиленград
Управата на гръцката община Тригоно от североизточната гръцка област Еврос обмисля проект за изграждането на малко летище край Свиленград. Кметът на общината Паскалис Гуткидис заяви, че вече е разговарял по въпроса с градоначалника на Свиленград Георги Манолов и е обсъдил с него възможностите за осъществяване на плана.

Това е една от нашите цели, която искаме да реализираме със съвместни усилия, коментира Гуткидис. Той уточни, че идеята за строителство на летище край Свиленград не е нова, но придобива особена актуалност с очакваното присъединяване на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. След тази дата границите между България и Гърция ще отпаднат и новите условия просто ни принуждават да търсим по-бързо решения за преодоляване на икономическата изостаналост на пограничните райони, каза гръцкият кмет.

/Мястото е избрано, защото е близо до границите на трите съседни държави България, Гърция, Турция. Другата причина е липсата на добра инфраструктура и отлагането на строежа на магистрали в района.

Плановете на гърците са да бъде изготвен съвместен проект от двете общини, който да привлече достатъчно поддръжници и да бъде представен след това за финансиране от европейски фондове. В района няма аерогара за обслужване на стоки, товари или пътници. Най-близките летища са в Александруполис и Пловдив на разстояние 150 км. Затова смятаме, че едно летище ще бъде от полза за икономиката, а по-нататък ще подпомогне и туристическия бизнес, заяви Паскалис Гуткидис.

Според кмета на Свиленград Георги Манолов проектът може да бъде осъществен в рамките на т.нар. еврорегион "Тракия", чиято цел е да обедини общини от България, Гърция и Турция за инициативи от взаимен интерес. Предвижда се да се включат регионалната асоциация на общините "Тракия", гръцкото сдружение на общините "Полис" и сдружението "Тракиякент" от Турция. Основните цели на еврорегион "Тракия", които бяха представени на международна конференция наскоро, са преодоляване на географската и комуникационната изолация, икономическо развитие и стимулиране на заетостта чрез привличане на средства от присъединителните фондове на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА