Last news in Fakti

31 Март, 2006 00:00 713 0

Варна налага частична забрана за строителство

  • трябва-
  • плана-
  • тополи-
  • землището-
  • йорданов-
  • варна
Община Варна ще наложи частично вето върху строителството, съобщи кметът на града Кирил Йорданов. Забраната ще обхване землището на община с. Тополи. То обхваща 16.3 хил. дка в западната част на града и има голям излаз на Варненското езеро, обясниха от общинската земеделска служба.

Ограничението ще бъде в сила до приемането на предварителния проект за общия устройствен план на Варна (ОУП). Очаква се това да стане през следващата година. Ветото се налага по препоръка на екипа, който разработва плана - "Териториална проектантска организация - Варна". Аргументът на специалистите е, че през землището на Тополи трябва да премине магистралният път I-9, който ще осъществява връзка с Аксаково и летището. Според замисъла по този път ще се пренасочи основният поток от автомобили, които сега преминават през местността Сотира край Варна. Ако подобна забрана не бъде наложена, изграждането на бъдещата транспортна връзка може да се окаже невъзможно. Ветото ще спести и усложненията от евентуални отчуждителни процедури, заяви Йорданов.

До месец заданието за изработката на устройствения план ще бъде изпратено за съгласуване в Националния институт за паметниците на културата и Министерството на околната среда и водите, уточни Йорданов. След съгласуването на плана с двете институции то трябва да бъде одобрено и от местния общински съвет. Едва тогава ще започне същинската работа по изработката на плана. Той трябва да е готов в края на 2008 г.

След Тополи подобна инвестиционна забрана ще бъде наложена и върху землището на кв. Галата. През района ще мине магистрален път, който ще излезе на Варненското езеро и след изграждането на втори мост ще трябва да свърже двата бряга на езерото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА