Last news in Fakti

3 Май, 2006 00:00 628 0

Лос Анжелис вае нов център от стъкло и зеленина

  • център-
  • анжелис-
  • които-
  • авеню-
  • бъдат-
  • гранд-
  • трябва-
  • града-
  • около-
  • проекта-
  • франк-
  • сгради-
  • очаква-
  • небостъргача-
  • центъра-
  • лос анжелис-
  • гранд авеню-
  • франк гери
Не е лесно да се преустрои центърът на един мегаполис, какъвто е Лос Анжелис. Това признава и известният архитект Франк Гери, който се е нагърбил с тази нелека задача.Първата му цел е да промени основният облик на "Гранд авеню". Построяването на два нови небостъргача в родния град на архитекта ще струва 750 млн. долара. Това е само част от плана на фирмата "Рилейтид къмпанис", който трябва да превърне "Гранд авеню" в пешеходна зона, където ще съжителстват различни архитектурни сгради. Общо за проекта са отпуснати $1.8 млрд. "Когато говорим за центъра на Лос Анжелис, имаме предвид дългите булеварди "Уилшир авеню" или "Сънсет булевард", които трябва да бъдат преустроени", казва Гери.През 2003 г. в града отвори врати концертната зала "Уолт Дисни", също проектирана от Франк Гери. Сега той смята да построи двата небостъргача до залата. Едната от сградите
,

ще е висока 47 етажа

и ще се състои предимно от стъкло. Тя ще разполага с 275 апартамента. Вторият небостъргач ще е по-малък - на 25 етажа. Там ще има 150 офиса и 100 луксозни апартамента. Ще бъдат изградени и магазини с обща площ 23 200 кв. м, до които се предвижда да бъдат построени около 500 луксозни жилища.

"Този проект е истинско предизвикателство за мен", казва Гери и добавя, че "за повечето сгради вече е постигнато съгласие по дизайна."

През следващите няколко месеца архитектът и неговият партньор - дизайнерът Грег Уеб, ще представят своите идеи за външния вид на повечето сгради, уточни Уилям Уайт, президент на калифорнийския клон на "Рилейтид къмпанис". Това включва и жилищата, които ще се намират в пешеходната градска зона. Двата небостъргача ще бъдат разнообразени с редица тераси, които са проектирани от архитекта Лори Олин.


Строителството ще бъде в три фази

Първата се очаква да започне в началото на декември т. г. и трябва да завърши напълно през 2009 г. Изцяло новото "Гранд авеню" трябва да е готово през 2014 г., като освен небостъргачите ще бъдат построени още около 2600 други обекта. Предвижда се също да бъдат засадени стотици дървета. Те ще образуват нов парк, който ще придаде по-голяма зеленина на града. Покрай него ще има магазини, тераси и отворени ресторанти. Целта е да се създаде нов, модерен център на града, в който живеят около 17 милиона души, и който е посещаван годишно от 24 милиона туристи.

Замислените паркове и пешеходни пътеки трябва да съединят квартала на "Гранд авеню" с културния център на Лос Анжелис, който след това вече ще включва и новата зала на "Дисни", Музикалния център и Музея за съвременно изкуство.

"Ние искаме да създадем


един културен квартал,

който ще бъде заобиколен от дървета, паважен камък и осветление", споделя Франк Гери. Той сравнява този модел с архитектурата на Малката Италия в Манхатън, Ню Йорк.Целта е не само да се привлекат повече туристи към Лос Анжелис, но и да се смесят различните етнически групи, които живеят в града, за да се получи един "красив анклав". В момента старият център на града изживява истински демографски бум. През следващото десетилетие се очаква в района да се заселят около 20 000 души.

Някои строителни експерти в САЩ обаче критикуват проекта за модернизиране на центъра. Джоел Коткин, който е автор на книгата "Градът: глобалната история", смята, че с парите, които се отпускат за проекта, можеха да се подобрят нещата в по-бедните квартали на Лос Анжелис."Това не е Ню Йорк или Париж - това е по-различна гледка, която се опитваме да оформим", отговаря на критиките Гери. Ние


нямаме истински център на града

и сега се опитваме да го създадем, допълва той.

Кметът на Лос Анжелис Антонио Вилярайгоса защити проекта. Той заяви, че преустройството на центъра няма да засегне данъкоплатците и дори ще създаде нови 5000 работни места заради предстоящите строежи. Кметът очаква и допълнителни приходи от стотици милиони долари. "Нашият град е родината на американската надежда и обещания", каза Вилярайгоса. Проектът е контролиран от Комитета на "Гранд авеню" - обединение на представители на общината и ангажираните в строителството фирми, ръководени от милиардера Ели Броуд. "Ние ще построим такъв център, какъвто няма в никой друг град", заяви той. Архитектът Франк Гери бе удостоен през 1989 г. с


наградата "Прицкер",

която е най-високото отличие в сферата на архитектурата. Той строи своите сгради като скулптури, единодушни са редица експерти. Сред неговите най-известни творби са музеят "Гугенхайм" в испанския град Билбао, Американският център в Париж, Къщата на Гери в Санта Моника и Музеят на експерименталната музика в Сиатъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА