Last news in Fakti

23 Юли, 2014 16:26 3 150 0

По-лесно правим справка за имот от 15 юни 2015 г.

  • агенция по вписванията-
  • справка-
  • имот

В момента граждани могат да получават удостоверения за извършени сделки с недвижими имоти – вписани ипотеки, възбрани, договори за наем, аренда и други само в службата по вписванията, в чийто район се намира имота, за който се иска информация. От 15 юни 2015 г. това ще може да става по-електронен път. Причината промяната в постановлението да влезе след година е необходимостта от организационно осигуряване на процеса.

Възможността заявленията за удостоверение за собствеността да се подава във всяка служба, независимо от местоположението на имота ще улесни в максимална степен обслужването на гражданите. Част от мерките имат за цел да създадат нормативни предпоставки за постепенна електронизация на вписването, свързано с поддържането на съответните книги и регистри, включително и изграждане на Имотния регистър.

Проектът не променя фактическия състав на извършеното вписване, съобразно чл. 1 и чл. 9 от Правилника за вписванията и поставя началото на изграждането на имотен регистър, не като еднократен акт, а като процес.

Предложеният проект изрично възпрепятства възможността службите по вписванията да предоставят незаверени копия на вписани актове. Документите, които трябва да получават гражданите, са оригинали и заверени преписи, отразени в съответния регистър за преписите. Изричната забрана за предоставянето на незаверени копия, които не представляват препис от документ по смисъла на чл. 179, ал. 2 от ГПК, възпрепятства възможността за имотни измами.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА