Last news in Fakti

29 Август, 2006 00:00 801 0

Квартали за богати смениха мутробарока

  • искат-
  • купувачи
Затворените селища стават все по-популярни на софийския пазар през последните две години. Те са търсени както от добре платените българи, така и от чуждите купувачи. Само в околностите на столицата има над 10-12 проекта за миникомплекси с по 5-10 къщи или 4-5-етажни жилищни сгради. В района на Камбаните, до село Кладница и в кв. Симеоново пък се строят еднофамилни къщи с площ от 200-250 дка, които оформят съвсем нови квартали. Представата за лукс все повече се променя, а дом с площ от 150 - 200 кв. м и двор от 500-700 кв. м може да се купи за около 100 - 150 хил. евро. Заради сравнително ограничения пазар на скъпи имоти обаче по-мащабните и луксозни проекти не започват, преди да е гарантирана продажбата на поне половината от жилищата в комплекса.

Луксозни къщи и вили в полите на Витоша, строени преди 10 години, стоят необитаеми. За имотите, градени в типичния за прехода стил, известен като мутробарок, се искат по 1-2 млн. евро, но купувачи няма. Причината - никой не иска да живее в огромна къща с подземен фитнес, каквито масово се строяха по поръчка на шетащите в годините на прехода борци, обясниха посредници от пазара на недвижими имоти. Сега много от натруфените палати без архитектурен стил и с излишни екстри в Бояна, Княжево и Симеоново се продават, защото дори хората, които ги поръчаха, не искат да ги обитават. Причината е, че поддръжката на такъв имот също излиза солено. Сделките в най-скъпия сегмент от пазара са единични. Всеки, който има пари за самостоятелна къща, предпочита да я построи по свой вкус, обясниха брокери.

В доста от случаите това предлагане не минава през посредническите агенции. Повечето от собствениците сами търсят купувачи за имотите си. Най-чести обекти на "апокрифния маркетинг" са настоящи и бивши депутати, министри и шефове на държавни предприятия. Много от тях обаче предпочитат да строят по свой проект.

Проблемът е, че става все по-трудно да се намери добър терен за строителство на хубаво място в престижните райони около София. А за повечето от парцелите се искат средно между 50 и 150 евро/кв. м. Като се добавят протакането, нервите и разходите за строителство, липсата на канализация и проблемите с пътищата и тока, сметката често надхвърля първоначалните очаквания на VIP персоните.

Така се роди понятието затворен комплекс, където инфраструктурата се осигурява от инвеститора (макар и да се плаща от купувачите), а денонощната охрана спира набезите на крадците. Това е алтернатива, която осигурява приличен начин на живот на приемливи цени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА