Last news in Fakti

26 Септември, 2006 00:00 713 0

Здравната каса отново на пазара на имоти

  • касата-
  • сграда-
  • ценков-
  • помещения-
  • цената
Митичната със скъпите си сгради и ремонти НЗОК отново е изправена пред имотни грижи. Касата възнамерява да купи нова сграда за централата си догодина и за целта ще продаде досегашните си помещения в 3 сгради в "Лозенец". Сделката цели да намали разходите по поддържане на имотите. Освен това част от тях представляват апартаменти и са неудобни за ежедневната работа на чиновниците.

Според лицензирани оценители, наети от касата, цената на сегашните помещения е около 11 млн. лв. Новата сграда ще се купи с парите от продажбата и цената й няма да надвишава 11 млн. лв., обещаха от касата. За покупката няма да се вземат пари от здравните вноски, твърдят още оттам. Ще има и търг по Закона за обществените поръчки.

Има и друг вариант - държавата да предостави безвъзмездно сграда, обясниха още от касата. Според д-р Цветан Ценков от управата на НЗОК преди месеци е обсъждано касата заедно с районните каси София-град и София-област да се премести в недовършената сграда на НАП на "Цариградско шосе". Идеята обаче е доникъде, обясни Ценков. Вариантът с безвъзмездна сграда от държавата е за предпочитане, твърдят още от НЗОК.

Касата се мести в нов имот по препоръка на Сметната палата за оптимизиране на разходите за административна издръжка. "Не може да се работи в сегашните мансарди, тавани и апартаменти. Аз като член на УС няма къде да проведа една среща в касата", оплака се Ценков. В централата един служител разполага средно с 6 кв.м работна площ, при положение че по всички стандарти тази площ трябва да е поне 12 кв.м, обясниха от касата.

НЗОК купи помещенията в "Лозенец" през 1999 г. Сделката предизвика огромен скандал. Касата плати на строителната фирма НИКМИ около 10 млн. лв. В цената обаче е и сградата на столичната каса в кв. "Иван Вазов". За сметка на това пък имотите са купени без търг. НИКМИ пък бе свързана с близкия до тогавашния премиер Иван Костов бизнесмен - Славчо Христов. Оттогава от касата се оплакват, че работят в нефункционални помещения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА