Last news in Fakti

6 Декември, 2006 00:00 739 0

Небостъргач ще конкурира Айфеловата кула в Париж

  • фарът-
  • сградата-
  • метра-
  • сграда-
  • според-
  • могат-
  • дефанс-
  • постройки-
  • юнибай-
  • айфеловата-
  • париж-
  • том мейн-
  • айфеловата кула
Властите в Париж готвят изграждането на конкурент на Айфеловата кула, съобщиха осведомителните агенции. За плана стана ясно в края на ноември.

Управата на френската столица смята да изгради стъклена кула, която ще се нарича "Фарът". Според кметството тя ще бъде най-високата административна сграда в града и най-достолепната постройка след шедьовъра на Гюстав Айфел, открит през 1889 г.

"Фарът" ще бъде изграден по дизайн на калифорнийския архитект Том Мейн от френската строителна компания "Юнибай" и


стойността му ще бъде 900 милиона евро

Американецът спечели конкурса в състезание с девет свои колеги, сред които такива знаменитости като британеца Норман Фостър, французина Жан Нувел и холандеца Рем Коолхаас.

"Фарът" бе предпочетен пред останалите конкурентни проекти поради факта, че най-добре ще се впише в сега съществуващата среда, казаха от "Юнибай", която бе организатор на конкурса.Сградата ще представлява извита стъклена конструкция, която ще си осигурява сама енергията чрез вятърни турбини на покрива. Височината й ще бъде 300 метра. Толкова е била висока в началото и Айфеловата кула, която обаче днес се извисява на 324 метра.

Новата постройка ще се извисява в парижкия "Миниманхатън". Така се нарича западният квартал "Дефанс", построен през 1989 г. по случай двестагодишния юбилей на Великата френска революция. Идеята бе на тогавашния президент Франсоа Митеран. В последно време обаче бе решено в "Дефанс" да бъдат вдигнати няколко небостъргача, за да бъде районът конкурентоспособен на никнещите като гъби бизнес квартали в Лондон, Милано, Москва, Мадрид или Амстердам, отбелязва в. "Гардиан". Целта е там да има сграда, която да конкурира постройки, като например лондонската "Суис Ре" на Норман Фостър, известна повече с прякора Краставицата.

Очаква се "Фарът" да приюти офиси, чиято обща разгърната площ трябва да бъде 130 000 квадратни метра. Сградата ще бъде завършена и открита през 2012 г.


Възторгът сред парижани

от бъдещата сграда далеч не е голям, писа в. "Монд". Според него те изпитват омраза към бетона и високите постройки. Изданието дава като пример недолюбваната от много жители на града 210-метрова кула "Монпарнас". И припомня, че още навремето писателят Ги дьо Мопасан осмя Айфеловата кула, наричайки я "една от най-големите грозотии в света".

"Сградата може да е огромна, но аз обещавам, че ще гледам на нея като на икона и ще запазя човешкото й измерение", каза пред репортери Том Мейн, след като стана ясно, че парижката управа се е спряла на неговия дизайн. "В проекта са вложени плавност, чувство, мекота, чрез които тя ще се издига в небесата", допълни архитектът, като прибягна до поетични форми.Според законите за строителството в Париж небостъргачи могат да се издигат само в "Дефанс". Именно затова новата сграда ще бъде построена в този район.

Според Мейн "Фарът" ще бъде


прототип на зелено здание,

което няма да нанася вреди на околната среда. Именно това ще бъде предназначението на вятърните турбини. В продължение на пет месеца от годината те ще осигуряват собствено отопление и охлаждане на небостъргача. Но сградата ще има и подвижна двойна кожа. Тя ще неутрализира горещината, която ще се излъчва от слънцето и ще бие право в огромните прозорци.

Разбира се, предвидено е "Фарът" след откриването си да се превърне в туристическа забележителност. Затова на един от най-горните му етажи ще бъде направена тераса, по която посетителите ще могат да се разхождат и да наблюдават отвисоко красотите на Париж. Най-отгоре ще има и съвсем приличен ресторант.

"Проектът ще покаже, че частните строителни предприемачи могат да се справят не по-зле и в обществения сектор, макар и техните постройки да не могат да се мерят с гигантските небостъргачи в Азия", заяви пред "Ройтерс" изпълнителният директор на "Юнибай" Гийом Поатринал. "Фарът" ще бъде


символ на модерното,

но ние нямаме намерение да поставяме рекорди и да гоним височина от 800 метра. Идеята е да направим нещо изразително, а не високо", добави той.

"Фарът" ще е първият проект във Франция на иначе световноизвестния Том Мейн. През 2005 г. калифорниецът бе удостоен с наградата за архитектура "Прицкер". Той е проектирал такива знаменити сгради като Слънчевата кула в южнокорейската столица Сеул, училището "Даймънд ранч" в Понома, щата Калифорния, и новия университет в най-големия канадски град Торонто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА