Last news in Fakti

22 Декември, 2006 00:00 2 772 0

"Санта Марина" с приз от "Сграда на годината"

  • хотел-
  • комплекс-
  • център-
  • сгради-
  • категорията-
  • санта-
  • мирамар-
  • метра-
  • сграда-
  • разположен-
  • марина-
  • апартамента-
  • хотела-
  • инвеститор-
  • разположени-
  • апартаменти-
  • гранд-
  • селище-
  • ваканционни-
  • сплендид-
  • изцяло-
  • части-
  • ермитаж-
  • сградата-
  • пространство-
  • разполага-
  • че
Ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол получи тази година наградата в категорията "Ваканционни комплекси" на националния конкурс "Сграда на годината 2006". Инициативата за отличията принадлежи на вестник "Строителство Градът" и се провежда под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събитието, подкрепяно от браншовите организации, се утвърди като едно от най-престижните в областта на архитектурата и строителството. За четирите години, в които се провежда конкурсът, месинговата статуетка на скулптора Петко Москов са получили 54 от най-хубавите сгради на България. В тазгодишното издание в 8-те категории сред номинираните най-добри сгради попаднаха седем обекта по Черноморието. Ваканционно селище "Санта Марина" се състезава в своя раздел с още два комплекса. Това бяха "Сплендид" в курорта Св. Константин и Елена и клуб хотел "RIU Мирамар" в Обзор.


"Санта Марина"

Комплексът се намира само на 2 километра на север от Созопол. Разработката е дело на студио за архитектура "Кастилия" с арх. Петко Маринов, арх. Виктор Начев, арх. Евелина Кирязова, арх. Анастас Иванов и "ИТКонсулт" с арх. Христо Лазаров. Инвеститорът и изпълнителен на проекта е "Санта Марина" АД. Общата площ на терена е 37 500 кв.м, като 30 000 кв.м от селището са озеленени. Комплексът предлага 392 апартамента, като 6700 кв.м са алеи. Във ваканционното селище има 29 ваканционни къщи, като 27 от тях са на четири етажа, а две са на 3 етажа. Всичките имоти са с прекрасна гледка към морето. Апартаментите са четири типа: тристайни, двустайни апартаменти, мансардни ателиета на две нива, мансардни ателиета, ателиета. Вилите са построени предимно от естествени материали, които са напълно подходящи за климатичните условия на региона. Сградите почиват върху стоманобетонна скелетна конструкция, а преградните и ограждащите страни са от червени тухли. Използвана е двойна топло- и хидроизолация от пенополистирол. Вилите са декорирани с елементи, характерни за традиционните созополски къщи: каменна обшивка и дървена облицовка, бели стени и скатни покриви. Ваканционното селище се спуска по амфитеатрално разположените хълмове, слизащи надолу към Царския плаж. В "Санта Марина" има особен и център за услуги и развлечения с площ 6458 кв.м, като на разположение са три басейна с вместимост 1083 куб.м. Сто и тридесет квадратни метра е големината на детската площадка, а 60 на брой са паркоместата.

Сериозен претендент за наградата в категорията "Ваканционни комплекси" беше "Сплендид" в курорта Св. Константин и Елена. Негов инвеститор е варненската фирма "Планекс" ООД. Проектът е дело на архитектите Николай Пърпов, Георги Митрев, Иван Бобев и Р. Филипова от "А и М консулт" ООД. "Сплендид" се състои от четири жилищни сгради и хотел, разположени във формата на буквата Г с пет надземни и едно подземно ниво. Общата площ на селището е 7122 кв.м, на хотела 3248 кв.м, а подземният гараж е 12% от целия проект, или 1444 квадратни метра. На партерния етаж се намират офиси, козметично студио, фризьорски салон. Над него са разположени 67 апартамента с размер от 60 до 190 кв.м. Всяко жилище разполага с дневен кът, една, две или три спални, кухня, санитарен възел. От терасите се открива гледка към парка на курортния комплекс Св. Константин и Елена. В сутерена на комплекса е разположен подземен паркинг. Архитектурата на "Сплендид" е решена в класически стил с капители, фризове и колонади. Четиризвездният хотел "Романс" е разположен на 200 метра от морския бряг. Разполага с 56 стаи и апартаменти, СПА център, вътрешен и външен басейни с лечебна минерална вода, фитнес център, ресторант с гурме меню и винарна. Конгресната зала е с капацитет 160 места, оборудвана с техника за симултанен превод, бизнес център, билярд клуб.


"Мирамар"

Кандидатите в категорията "Ваканционно селище" бяха седем, но третата номинация за финала получи клуб хотел "RIU Мирамар" в Обзор. Разработката е на арх. Петър Диков, арх. Антон Ватев, арх. Жасмина Желева, к.арх. Дечко Забуртов. Инвеститор е "Туристинвестмънт" ООД, което участва заедно с "Булмикс-97" ООД и като изпълнител. "Мирамар" е проектирано като комплекс от затворен тип към туристическата верига RIU, от която се менажира. Разположен е на самата плажна ивица, като 14 000 кв.м са отделени за парково пространство. Отделните сгради са ситуирани така, че всяка една от тях има изглед към морето, откъдето е дошла идеята за името на обекта (mira mar - гледай морето). Базата разполага с 1200 легла, разпределени в луксозни стаи, студиа и апартаменти. В общите части има СПА център, закрит басейн, открит комплекс от басейни и джакузи, детски занимални и няколко ресторанта - "Мирамар" има и конферентна зала със 750 места, търговски и козметичен център.


"Кемпински хотел Гранд Ермитаж"

В категорията "Ваканционни хотели" на конкурса "Сграда на годината 2006" журито не определи победител. Номинираните в този раздел бяха три. "Кемпински хотел Гранд Ермитаж" в курорта. "Златни пясъци, хотел "Лион" в Банско и гранд хотел "Велинград". Сред останалите претенденти "Гранд Ермитаж" впечатлява с лукса и огромният си размер. Инвеститор в хотела е "Съни травел" ЕООД, проектът е на "Дизарх" ООД, а изпълнител е "Сигма капитал констракшън" ЕООД. Петзвездният комплекс е разположен в централната част на Златни пясъци на парцел от 28 510 кв.м. Денивелацията на терена е 16 метра, като тя е използвана, за да се осигури максимален достъп до морска панорама на всичките терасовидно разположени части на хотела. Общата му разгъната застроена площ е 76 159 квадратни метра. Общия брой на стаите е 645 и 83 апартамента, като в хотела са проектирани президентски и вицепрезидентски апартаменти със самостоятелен достъп и площ от 5 хотелски единици всеки един. Фасадите са направени от масивни каменни елементи.


Корабът на "Бросс холдинг" АД

Още едно варненско участие беше регистрирано в категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение". Това е административната сграда на "Бросс холдинг" АД в Западна промишлена зона. За творението си "Корабът" Ваня Караджова беше избрана за най-добър архитект на 2005 г. Грубият строеж е изпълнение на "Главболгарстрой", остъкляването и стъклопакетите са на "Кристиан Нейко", а фасадата е направена от "Астрал". Сградата е проектирана в комплекс с производствени и складови помещения. Застроената площ е само 300 кв.м, но с РЗП 1300 кв.м благодарение на формата си на пресечен конус. Сградата е отворена максимално към външното пространство, защото е почти изцяло остъклена. Същата идея е използвана и за вътрешните пространства.


"Пикадили парк"

Поредният търговски комплекс от веригата "Пикадили" също беше номинирана за наградата "Сграда на годината". Конкуренти за приза бяха трите софийски мола - "Сити център София", Sky City - София, и "Мол София", и комплекс "Екселсиор" в Пловдив. Инвеститор на "Пикадили парк" е "Боляри" АД, а архитекти са Георги Минчев и Людмила Панайотова. Търговският комплекс на 5 нива е изграден от "Планекс" ООД. Партерните етажи са изцяло остъклени. Търговските зали над тях са рамкирани от кулите на стълбищата, асансьорите и спомагателните помещения.

Вътрешното пространство е организирано около атриум през цялата сграда, покрит с акрилен купол, което осигурява добро дневно осветление, преливаща пространствена връзка между двата срещуположни входа.

На партерното ниво се предлагат разнообразни услуги. Над него е разположен магазинът на веригата "Техномаркет". На последния етаж са разположени фитнес център със сауна, парна баня и масаж, фризьорски салон, соларно студио, детски кът и панорамен кафе-бар.


*Кооперация "Македония"

Единственото извънстолична номинация в категорията "Жилищни сгради или комплекси" беше на проекта на строителна компания "Борд" ООД. Кооперацията "Македония" е направена по идея на арх. Людмила Панайотова от ЕТ "Архитектоника". Тя се намира в непосредствена близост до Морската градина и е съобразена с историческата и културната традиция на града. Състои се от девет апартамента, два офиса, изцяло съобразени със специфичните изисквания на бизнеса, и, разбира се, удобен за маневриране подземен паркинг. За постигане на максимална сигурност сградата е конструирана и изпълнена със сеизмична устойчивост от осма степен по скалата на Рихтер. Достъпът до жилищните и общи части се контролира от специално проектирано портиерно помещение. Оборудвана е със система за контрол върху нивата на концентрация на въглероден окис, както и с пожароизвестителна система, управлявана от софтуер, разработен според конкретните параметри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА