Last news in Fakti

2 Февруари, 2007 00:00 549 0

Пазарът на офиси ще се сегментира до 2 години

  • варна-
  • бъдат-
  • центъра-
  • които-
  • офиси-
  • пазара-
  • бизнес-
  • сгради-
  • според-
  • фирми-
  • града-
  • фирмите-
  • други-
  • достатъчно-
  • лепичева-
  • площи-
  • недвижими-
  • момента-
  • във варна-
  • бившата военна болница
До две години в центъра на Варна ще бъдат издигнати няколко нови бизнес сгради и три търговски центъра от типа мол с офисни части. По предварителна информация административните постройки ще бъдат от високия клас А, с площи от типа open space (отворено пространство), което дава възможност за по-гъвкава организация на работното пространство. "Построяването на нови висококачествени сгради ще помогне за по-ясното сегментиране на пазара на офис площи. "Градът има нужда от такива помещения, защото големите фирми изпитват затруднения при намирането им", е мнението на Румяна Лепичева, директор на компанията за недвижими имоти Colliers International във Варна. По този начин различните фирми ще имат по-голям избор в зависимост от нуждите си.

Ще бъдат регулирани и наемите в този сегмент, които според брокерите в момента са неоправдано високи предвид предлаганото качество. Между 9 и 15 евро на квадратен метър вървят наемните цени в специализираните офис сгради в центъра на града. В същите граници обаче се предлагат и апартаментите с променено предназначение, жилищните сгради, преустроени по време на строителството в офисни, стари, но реновирани административни постройки. Сегментирането на пазара на офиси ще помогне по-ясно да бъдат диференцирани и ценовите нива. Така фирмите, които намират за приемлив вариант да работят в преустроен апартамент, няма да са принудени да плащат почти същия наем, като за офис в луксозен бизнес център. Брокерите отчитат, че през последните две години много чужди компании проучват възможностите да стъпят в България, като открият първо офис във Варна.

Други пък предпочитат след София да открият свое представителство в морския град. "Липсата на достатъчно подходящи за техните нужди помещения е причина фирмите да се насочват предимно към столицата. В това отношение София има значителна преднина. Надежда Варна да навакса в това направление има. Доказателство за това са започналите сериозни проекти, които ще предложат достатъчно качествени офис площи" твърди Лепичева. По отношение на предпочитанията на клиентите търсенето е доста различно. Въпреки огромните проблеми с паркирането за доста фирми е въпрос на корпоративна политика да имат офиси в центъра на града. Други предпочитат да бъдат на по-отдалечено място за сметка на удобството на служителите и осигурените паркоместа. Според Румяна Лепичева обаче в дългосрочен план центърът няма да бъде предпочитано място за офиси.

На обратното мнение са от Варненската асоциация за недвижими имоти. Според управителя на "Форос недвижими имоти" Добромир Ганев появата на новите офис центрове в центъра ще се отрази изключително добре на пазара, тъй като ще има още един фактор, които да определя офисния сегмент във Варна. Причината е, че е освен "Бизнес парк Варна", където офисната площ ще бъде 80,5 хил.кв.м. и трите mall-a, на офисния пазар във Варна ще се появят нови около 100 хил.кв. м. офиси от клас ААА. От тях 23 хил.кв.м. разгъната застроена площ (РЗП), които ще бъдат в трите нови офис сгради на "Ландмарк", "Комфорт" и "Каргоекспрес" на мястото на бившата Военна болница, а други около 80 хил. кв.м РЗП са предвидени във все още непостроена офис сграда до летището. На практика чистата офисна площ в града ще нарасне на 180 хил. кв.м. Част от нея ще бъде в центъра в непосредствена близост до всички институции. Факт, който ще създаде достатъчно конкурентни наемни условия. Още повече че още на фаза идеен проект компании от Варна и страната вече демонстрират небивал интерес към офис площите на мястото на бившата Военна болница. В момента цената за наемане на кв.м в единствената сграда от подобен клас в града, която е в Бизнес парк Варна, е 10 евро. В нея е включена и цялостната поддръжка. Целта е фирмите наематели да бъдат освободени от ненужни ангажименти и да се посветят изцяло на бизнеса си. За момента няма информация каква ще е наемната цена в новите бизнес центрове, но тя категорично ще повлияе на пазара и вероятно ще доведе до намаление на наемните цени, прогнозират брокери. Въпреки на пръв поглед многото висококачествени офиси, които ще се появят на пазара, свободни площи няма да има, прогнозират брокери. Според тях причината за това е, че след влизането на страната ни в ЕС тук ще стъпят много нови за Варна и за България фирми и представителства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА