Last news in Fakti

25 Април, 2007 00:00 458 0

София слага край на чистенето с метли

  • метене-
  • обаче-
  • чистота-
  • улиците-
  • ръчното-
  • ръчното метене
София се кани да сложи край на ръчното метене на улиците. Ако предложението мине на сесията на общинския съвет в четвъртък, от средата на годината улиците ще се метат с машини. От столичния инспекторат обаче се опасяват, че около въвеждането на системата ще има хаос.

5.685 млн. лв. да бъдат изхарчени тази година за ръчно метене на улиците, предлага екипът на кмета Бойко Борисов. За машинно метене той предвижда едва 275 278 лв. Гласуването на сумите обаче се забави заради спорове по тях. Според съветници ръчното метене е неефективно и има големи възможности за злоупотреби.

"Безумно е София да се мете на ръка, тези пари масово се източват, коя друга европейска столица се чисти така", коментира съветникът от НДСВ Владимир Каролев. По негово настояване сумата за ръчно метене бе намалена наполовина от бюджетната комисия, като останалите 2.842 млн. се заделят като резерв за въвеждане на масово машинно метене. Така уличните метачки следва да работят едва до юни, а работата през второто шестмесечие да се върши с машини. Не е ясно обаче дали новият собственик на концесиите за чистота има готовност за това.

"Ако спрем ръчното метене, без да сме готови, има опасност столицата да потъне във фасове и кофички", коментира шефът на столичния инспекторат Гален Ганчев. От инспектората се опасяват и че машинното метене няма да върши работа заради многото безразборно паркирани коли. Съветниците обаче контрираха, че до юни има достатъчно време концесионерът да се подготви, а контролът по паркирането е работа на "Паркинги и гаражи".

Общо 95.16 млн. са парите за чистота в бюджет 2007. За собственика на концесионерите "Чистота София", "Волф" и ДИТЦ ще отидат 50.5 млн. лв - близо 800 хил. лв. по-малко от м.г. Пакетирането и временното съхранение на балите ще глътне сериозна част от парите на столичани за чистота - 23.5 млн. лв. В бюджета за т.г. са предвидени и 4 млн. лв. за рекултивацията на депото в Суходол, което по плановете на общината трябва да бъде отворено повторно т. г. Суходолци обаче са категорично против.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА