Last news in Fakti

2 Май, 2007 00:00 601 0

Полиция пази от багери курортите

  • година-
  • строителна-
  • строителни-
  • всички-
  • заради-
  • варна-
  • преди-
  • пясъци-
  • созопол-
  • почти-
  • обаче-
  • бетон-
  • слънчев-
  • златни-
  • златни пясъци-
  • слънчев бряг
Полицаи вардят вече втори ден пътя за Слънчев бряг. Причината не е поредната акция по задържането на някой бандит, а забраната за строителство, която влезе в сила вчера. На всички подстъпи към курорта са разположени КПП-та, а униформените връщат тежкотоварните автомобили. Никой обаче не е в състояние да изгони багерите и фадромите, които работят с пълна сила в самия комплекс. Напук на всички забрани Слънчев бряг продължава да прилича на огромна строителна площадка, на която денонощно сноват строителни бригади, въоръжени с всевъзможна тежка техника.

Пред очите на неколкостотин летовници се бърка бетон, леят се плочи, разтоварват се тухли и цимент. В момента в курорта работят 4 крана и бучат десетки багери, установи проверка на "Стандарт". На фона на мръсотията и шума почивката е почти невъзможна. "Плащаме за оазис, а ни настаняват в строителна джунгла", жалват се туристите.

Според заповедта на несебърската кметица Магдалена Мандулева тежките машини трябваше да напуснат Слънчев бряг и Св. Влас в последния ден на април. До 15 май се дава гратисен период само за довършителни работи и козметичните ремонти в новите хотели. По всичко обаче личи, че и тази година подобно на предходните летовниците ще газят в строителни отпадъци до края на юни.

Доста по-различна е картинката по северното ни Черноморие. Бурното строителство в Златни пясъци е вече минало, твърдят варненци. Курортът беше излъскан още през април заради ранното откриване на сезона. Малкото останали строежи бяха замразени. Забраната на варненския кмет Кирил Йорданов за строителството в Златни пясъци и Св. Константин и Елена ще продължи до 15 октомври. До 10 май на хотелиерите се отпуска гратисен период да изринат всички боклуци, да почистят градинките, да оправят тротоарите. Недовършените сгради трябва да бъдат оградени, опаковани с мрежи и напълно обезопасени. След 10-и тръгват хайки от общинари и служители от "Строителен надзор" в курортите край Варна. Санкцията при първо нарушение е от 1000 до 10 000 лв., а при повторно стига до 50 000 лв. Кметската заповед е връчена на всички строителни фирми във Варна и региона. Градоначалникът забрани строителството и миналата година заради фалстарта на няколко сезона преди това. Освен това се оказа, че капацитетът на пречиствателната станция в Златни пясъци е изчерпан. Хотелиерите пък бяха притиснати и от друг сериозен проблем - кредитирането. Повечето ползваха финансиране от банки, което трябваше да връщат. А при очертаващия се спад на туристи започнаха да се чудят как да пълнят базите.

Така доста преди истинското лято в Златните е зелено и по-чисто от всякога. Затова за Великден пристигнаха и първите 10 000 туристи от Румъния, а за майските празници и Гергьовден техният брой почти се удвои.

От една година голямата строителна площадка се премести на юг от Варна в община Бяла. На територията й има почти 40 действащи градежа. Строят се и 5-6 комплекса в бившия къмпинг "Луна".

Бъркат бетон с пясък от дюните

Дни преди началото на туристическия сезон набезите срещу вековните дюни край Созопол отново започнаха. Строителна бригада е била спипана на място през почивните дни, докато изгребвала пясък от защитената зона между къмпингите "Градина" и "Златна рибка". Заловени са 40-годишен мъж от Созопол и още двама негови приятели от село Равадиново, съобщиха от ОДП-Бургас. Тримата работници ровели с багер и били натоварили цял камион. Пред униформените обяснили, че смятали да използват пясъка от дюните за производство на бетон.

Заради зачестилите набези срещу пясъчните дюни от строителни бригади в края на миналата година кметицата на Созопол Веска Караманова разпореди полицаи да извършват денонощен обход. За да се защитят природните забележителности, общинските власти се разпоредиха да се изкопае и ров, който да брани пясъчните дюни. Мерките обаче не се оказаха достатъчно ефикасни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА