Last news in Fakti

8 Май, 2007 00:00 881 0

Фармацевтичният гигант ще строи нов завод в София

  • софарма-
  • донев-
  • имоти-
  • дружеството-
  • огнян-
  • заяви-
  • огнян донев
Софарма възнамерява да разшири производствените си мощности, като изгради нов таблетен завод в София, заяви за Огнян Донев, изп. директор на компанията. Надяваме се, че инвестицията ще получи сертификат I клас, допълни още Огнянов. Това ще рече, че стойността на проекта трябва да възлиза минимум на 70 млн. лв., каквито са и сегашните изисквания на Агенцията за инвестициите.

Вероятност

Има вероятност проектът да се реализира и по линия на дружеството със специална инвестиционна цел - Софарма имоти. Акционери в компанията са самият Огнян Донев, София АД, Телекомплект, Телсо, фирми, които са акционери и в Софарма. Досега инвестициите на дружеството за имоти са съсредоточени в придобиването и отдаването под наем на аптеки. В регистрационния документ на дружеството обаче се споменава, че стратегията му предвижда да се инвестира и в имоти на различни етапи на развитие, като е възможно някои от придобитите недвижимости да изискват извършването на допълнителни разходи и инвестиции за въвеждането им в експлоатация.

Печалба

Софарма отчете 8.291 млн. лв. печалба за първото тримесечие на годината, което е ръст от 28% спрямо същия период на 2006 г. Въпреки добрите корпоративни новини и положителния финансов резултат все още не може да надделее отливът по показателя, наблюдаван към 31 март 2006 г. Тогава печалбата се свива от 11.310 млн. лв. на 6.467 млн. С тазгодишното си постижение Софарма се доближи до тримесечните си резултати за 2004 г., когато той е бил 8.799 млн. лв.

Печалбата ни се дължи на ръста на приходите от реализирана продукция на вътрешния и външния пазар и е резултат от направените инвестиции в производството и оптимизирането на складовата база, заяви още Огнян Донев. Общо приходите са в размер на 31.9 млн. лв. при 29.5 млн. към 31 март 2006 г. За това тримесечие 14.4 млн. лв. идват от вътрешния пазар, което е с почти 600 хил. лв. по-малко спрямо година по-рано. Благодарение на износа в хазната на Софарма влизат 17.5 млн. лв., което е ръст от 3 млн. лв.

На борсата книжата на Софарма се снижиха минимално с 0.42% до средните 7.06 лв. От февруари насам акциите не може да прехвърлят 7.5 лв., без да падат и под 7-левовата граница.

Износ

Планираме да увеличим производството, разширявайки дейността си и извън пределите на страната, като преговорите за придобиване на фабрика са на финалната права, заяви Донев. Това е част от агресивната ни стратегия да се превърнем в силен регионален играч, допълни още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА