Last news in Fakti

29 Май, 2007 00:00 717 0

Равнис по Колумбия за инвестициите

  • страни-
  • развиващите-
  • чуждите-
  • капитали
България е рай за инвеститорите точно като Колумбия, Тайланд и Казахстан. Рекордните $5 млрд. са вложени у нас през 2006 г. Толкова чужди капитали са влезли и в трите изброени по-горе държави. Това пише в разпространения вчера годишен доклад на Световната банка. За сравнение в Румъния чуждите вложения са $7 млрд., в Унгария - $9 млрд., в Полша - $12,6 млрд., в Индия - $8 млрд. България впечатлява с почти двойния ръст на чуждите инвестиции през миналата година. Въпреки това, ако притокът на чужди капитали падне през следващите години, страната ни ще бъде изправена пред голямо предизвикателство, пише в доклада. Сред причините се посочва дефицитът във външната търговия, както и намаляването на населението заради ниската раждаемост и емиграцията. По-малко инвестиции има в страни като Малайзия, Украйна, Аржентина и Нигерия.

Рекордните $647 млрд. са вложени в развиващите се страни през 2006 г., пише в доклада на СБ. Макар инвестициите да нарастват със 17%, това е двойно по-малко от увеличението им с 34% година по-рано. Чуждите капитали в развиващите се страни са сред причините икономическият им ръст да стигне 7,3%, при увеличение от 4% за целия свят. Растат както вложенията в собственост в развиващите се страни, така и взиманите от частни корпорации международни заеми. Финансови обединения и особено банки от Индия, Казахстан, Русия и Турция са в основата на бума на заеми от чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА