Last news in Fakti

15 Април, 2009 00:00 484 0

До 20% поевтиняват имотите в София до края на 2009 г.

  • имоти-
  • българия-
  • цените-
  • страни-
  • среда-
  • година-
  • имотите-
  • агенция-
  • пазара-
  • jones lang laselle
Спад на цените на имотите до 20 процента до края на 2009 г. в столиците на България и Румъния прогнозира доклад на консултантската агенция Jones Lang LaSelle. В документа се подчертава, че настоящата година ще е изключително тежка за пазара на недвижимите имоти в двете най-нови членки на Европейския съюз, присъединили се през 2007 г. В тези балкански страни се наблюдава вече силна стагнация при сделките с недвижими имоти и особено на жилищни и търговски имоти.

В края на миналата година цените на жилищата в България са се понижили за пръв път от седем години насам, като спадът е бил в размер на 4,1% на тримесечна база. В София понижението е било в размер на 3,9%, се казва още в изследването. На годишна база обаче цените на имотите са отбелязали ръст през последното тримесечие на миналата година, повишавайки се с 12,4%.

В условията на актуалната среда в сектора много от проектите, предлагани на пазарите в България и Румъния, не срещат критериите на търсенето, се сочи още в доклада.

Глобалната имотна криза е довела до отлив на чуждестранни инвестиции, като инвеститорите от други държави са станали значително по-консервативни и внимателни към пазарите на развиващите се страни. Въпреки известния негативизъм обаче от Jones Lang LaSelle все още са оптимистично настроени като цяло за пазара ни на имоти, като оттам изразяват мнение, че страната ни е най-добра локация за инвестиции и аутсорсване на бизнеса на компаниите от Западна Европа.

Сред основните предимства на България се сочат ниските цени на недвижимите имоти, евтината и квалифицирана работна сила, както и добрата данъчна среда. Стабилната икономическа и политическа система, както и членството ни в ЕС и НАТО, са други положителни страни на България.

В началото на седмицата агенция "Аристо" в свой анализ прогнозира поевтиняване на имотите у нас с 25% до края на 2009 г. Цените на жилищата в България ще намалеят средно с 25 % за 2009 г. спрямо 2008 г., прогнозират от агенция Аристо. В първата половина на 2009 г. е възможно понижението да достигне до 30%.

Необходимостта от спешна продажба заедно с ограниченото кредитиране ще доминират пазара на жилищни имоти, докато се нормализира усещането за предвидимост на икономическата среда във втората половина на 2009 г., се подчертава в анализа на "Аристо".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА