Last news in Fakti

5 Юни, 2007 00:00 665 0

Морските градове без строителни ограничения

  • планове-
  • устройствени-
  • места-
  • устройствени планове
Курортите и населените места по Черноморието остават извън обхвата на строителните ограничения, заложени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. При приемането му депутатите решиха, че правилата за застрояване за зоните А и Б няма да важат за урбанизираните територии. По предложение на Камен Костадинов и Несрин Узун от ДПС законът влиза в сила от 1 януари 2008 г.

Ограничения

Законът въвежда две ограничителни зони. В зона А попадат морските плажове и земите на 100 м навътре от тях, а в зона Б - териториите на 2 км навътре от зона А. В първата се допуска само нискоетажно строителство при минимална плътност на застрояване, а върху плажовете - само преместваеми обекти. Във втората зона се допускат само сгради с височина до 15 м, като застрояването трябва да е до 30% от площта на парцела, а във вилните зони - до 40%. Първият проект, предложен от комисията по местно самоуправление, предвиждаше зона Б да важи и за Варна и Бургас с обхват 500 м от зона А. Впоследствие тези текстове отпаднаха.

Мнение

Законът ще помогне да се овладее строителният хаос на все още съхранените места по морето, за да не повторят съдбата на Слънчев бряг, коментира управителят на агенция Форос Добромир Ганев. Той даде пример с ивицата между Бяла и Обзор, където вече започва активно строителство, както и част от териториите по Южното Черноморие. Населените места си имат устройствени планове, така че там допълнителни строителни ограничения не са необходими, допълни той. Според него вина за презастрояването по морето имат не инвеститорите, а местните управи, лошото планиране и вратичките в законите.

Промяна

Ограниченията в зоните А и Б няма да се прилагат за законно изградените обекти и тези с разрешение за строеж, както и за одобряване на инвестиционни проекти по действащи подробни устройствени планове. До две години от влизането на закона в сила действащите общи устройствени планове, в чийто обхват попадат устройствените зони А и Б, трябва да се приведат в съответствие с изискванията му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА