Last news in Fakti

7 Юни, 2007 00:00 686 0

Испанци инвестират над 250 млн. евро в мол и небостъргач в столицата

  • riofisa-
  • център-
  • търговски-
  • според-
  • проект-
  • валеро-
  • карлос-
  • софия-
  • допълни-
  • проекта-
  • компания-
  • стане-
  • млн евро-
  • карлос валеро-
  • търговски център-
  • според карлос валеро
Завършва разработването на работния проект за изграждане на голям търговски център (мол) и 90-метрова офисна сграда с хотел на част от терена на бившия жп завод в София, като инвестицията ще надхвърли 250 милиона евро. Това съобщи Карлос Валеро, зам.-мениджър на испанската компания Riofisa.

България е перспективен пазар и затова я избрахме за продължаване на експанзията си в Източна Европа, каза още испанецът по време на церемонията, състояла се вчера в Българска агенция за инвестиции, по връчването на "Сертификат за инвеститор първи клас", който компанията получи за проекта си в София. Проектът ще съперничи на други подобни наши начинания, които имаме в Испания. Търговският център ще е с площ от 85 000 квадрата. На един от етажите му ще има боулинг зала, кина, казино, барове. В кулата ще има офиси и хотел. Една от идеите е на терена да се вдигнат и няколко жилищни сгради, но това допълнително ще се уточнява. Завършването на реализацията на проекта ще стане през 2009 или 2010 г. Търговският център е приоритетен и неговото пускане в експлоатация ще стане по-рано от този срок. Надяваме се до края на лятото да започнем строителството, допълни испанецът.

В момента текат процедурите по уреждане на разрешителното за строеж, съобщиха още от испанската компания. Ще се търси и решение на проблема за осигуряване на връзка на парцела с булеварда между бившия жп завод и Централна гара. Ще се мисли върху няколко варианта, като най-вероятно е да се прави подлез откъм гарата и нова улица откъм булеварда, разположен южно от ТЕЦ "София". Преди година е одобрено градоустройството на зоната, наречена "Задгарова артерия", което предвижда там да се издига търговски център и офис сграда. Към този терен интерес имаше и от френската "Венси", която планираше да построи огромен търговски център, като се очакваше в него магазин да има и втората по големина търговска верига в света Carrefour.През миналата година от Riofisa твърдяха, че в проекта за застрояване на част от зоната северно от софийската Централна гара ще бъдат инвестирани 335 млн. евро. Последната версия е за около 250 млн. евро.

Според Карлос Валеро снижаването на сумата е дошло от детайлизиране на проектирането, което е в последната си фаза. При подобни мащабни начинания никога не се знае колко пари точно ще са нужни, уточни се испанският бизнесмен.

Карлос Валеро допълни, че Riofisa има планове да инвестира и в други големи градове на България ¬ Пловдив, Бургас и Варна. В Пловдив вече сме закупили един проект, но допълнителна информация ще дадем след време, допълни той.


Riofisa - сред гигантите в сектора

Riofisa е една от най-големите испански компании за недвижими имоти, специализирана в изграждането на търговски центрове. Според публикации компанията планира да вложи над 500 млн. евро във Vialia Plan, включващ построяване или обновяване на комплекси около жп гари в Испания. Тя вече реализира такива проекти в Мадрид, Севиля, Саламанка и Малага и още 10 града в страната.

Подготвяният проект на Riofisa в София е вторият проект на дружеството в чужбина. Първият е в Тимишоара, Румъния, където от есента на 2005 г. испанците играят заедно с най-богатия човек в страната ¬ Йон Циряк (900 млн. долара лично богатство според полското сп. "Впрост"). Съвместното им дружество "Голдейн риъл истейт" строи търговски център за 150 млн. евро.

В началото на годината Grupo Inmocaral предложи да купи 100% от акциите на Riofisa. Според Карлос Валеро се очаква до средата на юли да станат известни окончателните параметри на сделката и така Riofisa да стане част от най-голяма компания за недвижими имоти в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА