26 Юли, 2007 00:00 550 0

Общо 700 хил. кв. м индустриални площи има в момента в София

  • площи-
  • около-
  • индустриални-
  • съоръжения-
  • които-
  • значително-
  • цените-
  • софия-
  • проекти-
  • столицата-
  • пловдив-
  • индустриални площи
Обемът на индустриалните площи на пазара в София в момента е около 700 хил. кв м, сочи проучване на международната консултантска компания Colliers.

Около 250 хил. кв. м са площите в Пловдив. Този обем не включва съоръженията за нуждите на автомобилната индустрия, както и различни сервизи за поддръжка и ремонт на машини. В него влизат складови площи, производствени съоръжения и флекс сгради (такива, които могат да се приспособяват към различни приложения), уточняват от компанията.

Около половината от съществуващите площи в столицата са разположени в близост до летище София.

Почти всички съоръжения са направени по поръчка за конкретните нужди и изисквания на наемателя или собственика. Липсата на спекулативни проекти е причината почти да липсват свободни площи в сегмента. Такива има главно сред по-старите индустриални обекти, които се нуждаят от значително реновиране или цялостно обновяване.

Икономическият ръст у нас през последните години и увеличеният обем преки чуждестранни инвестиции е довел до засилено търсене на модерни индустриални площи. Редица чуждестранни компании като Schneider Electric, William Hughes, Schenker, Henkel и др. навлязоха на пазара и всички те се нуждаят от модерни съоръжения, тъй като съществуващите не са в състояние да посрещнат нуждите им.

Търсенето на съоръжения със специфично предназначение идва главно от логистичния и транспортния сектор, от международни търговски вериги, както и от компании от текстилната и автомобилната индустрии.

Търсенето на качествени обекти ще се засили и поради регулациите и стандартите на ЕС като ISO и HACCP в хранително-вкусовата промишленост.

Нивата на наемите са останали стабилни през последните няколко години. За най-качествените съоръжения те варират между 3,8 и 5,5 евро на кв. м на месец в зависимост от локацията и инфраструктурата на разположение, като тези цени се очаква да се запазят и през 2007 г.

Цените на земята, предназначена за изграждане на индустриални площи, варира значително в зависимост от разположението и региона, а също и в рамките на един регион. Най-високите цени на много места вече надвишават 100 евро на кв. м. Средните цени в градове като Пловдив, Варна, Бургас, Видин и Русе са значително по-ниски.

В столицата най-високи са цените около летището, където достигат 300 евро на кв. м, и в района на кв. „Дружба“ - до 250 евро. В района около столицата цените са най-ниски в Нови Искър и Нови Хан, където варират между 10 и 30 евро на кв. м.

От Colliers прогнозират, че целият инвентар от индустриални площи ще продължи да расте с бързи темпове, успоредно с увеличаващото се търсене. Това се отнася както за строежите по поръчка, така и, макар и в по-малка степен, за спекулативните проекти.

В момента има множество проекти, които са в процес на изграждане или в очакване на първа копка в близко бъдеще.

Сред по-големите специализирани индустриални бази, които се изграждат, са тези на Сокотаб (с общо РЗП 56 хил. кв. м) и Kaufland (10 хил. кв. м) в Пловдив, K-I Logistics (17 хил. кв. м), Alexander Logistics (9 хил. кв. м), Gorenje (7 500 кв. м) и Софарма (6 400 кв. м) в София и Inkom (7 хил. кв. м) във Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА