Last news in Fakti

29 Април, 2008 00:00 472 0

Румъния е най-атрактивна за инвеститорите в региона

  • румъния-
  • българия-
  • турция-
  • инвеститори-
  • европа-
  • инвестиции-
  • югоизточна-
  • югоизточна европа
Румъния е най-привлекателната страна за директни инвестиции в Югоизточна Европа. Според проучване на консултантската компания Ernst&Young страната е безспорният лидер по атрактивност за чужде­странните инвеститори в Югоизточна Европа. Инвестициите говорят сами по себе си и вече реализираните проекти привличат нови. Борбата за инвеститори обаче изисква нови стратегии. Турците и българите са по-добри в маркетинга, след тях идва Сърбия, където се забелязва известно подобрение на ситуацията. Според международните инвеститори първенството на Румъния се обяснява с три фактора - цената на работната ръка, гъвкавостта на трудовия пазар и потенциалът за увеличение на производителността. Мнението на инвеститорите се потвърждава от реалност­та - от броя на конкретните инвестиционни проекти. За Румъния те възлизат на 149 в периода 2006-2007 г. След това се нареждат Сърбия със 69 проекта, България и Турция.

В Югоизточна Европа Румъния се конкурира със страни, които се радват на по-добър имидж, като България, Турция и Гърция. Турция остава ветеранът на чуждестранните преки инвестиции и продължава да привлича големи суми - 15 млрд. EUR за миналата година. Това е над два пъти повече спрямо Румъния. И България не стои зле, с добър маркетинг е привлякла 6.1 млрд. EUR. Румъния води и в намеренията за инвестиции - 52% от анкетираните 200 топмениджъри в проучването на Ernst&Young отговарят, че биха искали да започнат или да разширят бизнеса си в страната. На второ място е Турция с 50%, следвана от България с 40% и Гърция с 31%. Анализаторите посочват обаче, че Румъния трябва да работи още по имиджа си и по своята инфраструктура, за да привлече още инвеститори с голяма добавена стойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА