Last news in Fakti

7 Май, 2008 00:00 532 0

Жеваго идва днес за “Кремиковци”

  • комбината-
  • кремиковци-
  • облигациите-
  • получат-
  • трябва-
  • стандарт-
  • собственик-
  • жеваго-
  • сделката
Константин Жеваго е спряган в Лондон за новия собственик на "Кремиковци"Константин Жеваго идва днес за "Кремиковци". На 60-ия юбилей на ЦСКА официално ще бъде обявено, че той е новият собственик на комбината. Тази мълва се носи из лондонското Сити, разказаха за "Стандарт" финансисти, следящи развитието на сделката за металургичния ни комбинат. Вчера Александър Томов трябваше да се върне у нас от британската столица заедно с украинския милиардер, но си изпуснал самолета. Шефът на комбината и на спортния клуб е там, за да се уреждат финални подробности по сделката.

Възможно било обаче да се водят и паралелни преговори с големия брат на настоящия собственик Прамод Митал - Лакшми. Милиардерът не се е отказал от покупката на комбината. В петък той даже е внесъл офертата си за "Кремиковци" в "Мерил Линч", които бяха наети от малкия му брат за консултанти по продажбата.Сделка трябва да има в най-скоро време, защото тази мъка с комбината трябва най-сетне да свърши, обясниха източници от правителството, близки до подготовката на сделката. Според тях, ако Жеваго пристигне у нас, той трябва да се срещне с икономическия министър Петър Димитров. Не било изключено да разговаря и с премиера Станишев.

Междувременно от "Кремиковци" отново са пропуснали плащане към собствениците на облигациите. На 5 май трябваше да бъдат преведени дължимите лихви по емисията в размер на 19,5 млн. евро. Това обаче не е направено до днес, казаха пред "Стандарт" банкери, проверили плащането при банката агент - "Сити груп". Според тях възможно е лихвата да не е издължена, защото облигациите вече са предявени за плащане по номинал. Така кредиторите следва да получат и лихвите заедно с плащането на главницата по облигационния заем от 325 млн. евро. Както "Стандарт" писа, преди месец няколко от големите облигационери, начело с фонда QVT на българина Анжело Москов, поискаха заради технически нарушения заемът да бъде погасен предсрочно или да получат обезпеченията по него - основни активи на комбината и 71% от акциите му, собственост сега на Прамод Митал.

Въпреки предявяването на облигациите те продължават да се търгуват активно на цени от 62-67% от номинала. Това предполага, че собствениците им очакват при изплащане да получат и лихви, коментираха финансисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА