5 Юни, 2008 00:00 819 0

Само в Ботунец панелките са все още под 500 евро/кв. м

  • панелки-
  • момента-
  • цените-
  • софия-
  • тристайните-
  • средните-
  • евтиния-
  • двустайни-
  • квадрат-
  • панелни-
  • ботунец-
  • двустайните-
  • близостта-
  • панелките-
  • 000 евро-
  • двустайни панелки като
В "Хаджи Димитър" двустайните панелки се продават на цени от 68 000 до 75 000 евро, дори старите жилища от сегмента стигат цени от 70 000 евро, каза Огнян Новков от "Агенция Изток". В сравнение с миналата година поскъпването е около 10 000 евро. Въпреки това има търсене, макар и по-слабо. Тристайните са на по-ниски цени на квадрат, но търсене за тях въобще няма. Очаквам интересът към панелките да се засили след края на лятото, прогнозира брокерът.
Причината за ниските цени в Ботунец е в отдалечеността му от София и замърсеността, заради близостта до металургичния комбинат "Кремиковци", каза Наско Атанасов, управител на "Виктория инвест". В останалите панелни квартали в северната и североизточната част на града цените са доста по-високи. Напр. в "Сухата река" и "Хаджи Димитър" няма оферти под 650 евро за квадратен метър и търсенето за тях е голямо, защото е с удобен транспорт до центъра. В момента в някои панелни комплекси се наблюдава по-бързо поскъпване, защото цените им бяха изостанали от общото темпо на нарастване в сегмента. Но те винаги ще бъдат с 20% по-евтини от по-търсените зони, като напр. жк "Люлин". При всички положения панелните жилища излизат по-евтини на единица площ от новото строителство, допълни той.

Панелките в "Надежда-2" се търсят заради близостта на квартала до центъра на София.В момента безспорен лидер за най-евтино жилище в София си остава кв. Ботунец, където все още средните цени са под 500 евро за квадрат. В момента там може да се купи двустаен за 23 000 евро или тристаен за 31 000 евро, сочи статистиката. Причината за ниските цени в квартала са много. Едно от най-важните е близостта до металургичния комбинат в Кремиковци и произтичащите от това здравни рискове за обитателите на района. Навремето комплексът е строен, за да приюти хилядите мераклии от провинцията да се сдобият с бленуваното софийско жителство, заробвайки се да работят в комбината. Така кварталът се превърна в една от зоните с най-изострена криминогенна обстановка в цяла София.

Преди година цените на единица площ в отдалечения квартал бяха близо 3 пъти по-ниски, отколкото на най-старите панелки в кварталите Свобода или Толстой. За последните 12 месеца обаче средните оферти в комплекса край "Кремиковци" увеличиха нивата си с 21 процента при двустайните и 67 на сто при тристайните. В момента разликата между цените в Ботунец и останалите северни панелни комплекси в столицата е около 2 пъти, сочи статистиката.

Сега в най-евтиния столичен квартал за покупка на апартамент предлагането е ниско. За продажба са обявени няколко двустайни и десетина тристайни панелки. За най-скъпия двустаен е обявена цена от 45 000 евро. При тристайните най-много пари - 55 900 евро, се искат за жилище от 100 квадрата, построени преди 22 години.Следващ в класацията по евтиния на панелките е кв. Свобода, където за периода от миналия юни се отчита поскъпване от 41 на сто за двустайните и 30% за тристайните. В тази част на столицата има най-голямо предлагане на двустайни панелки, като офертите варират от 917 до 1478 евро за квадрат. Най-ниската е 55 500 евро, а най-високата - 88 700 евро.

В кв. Стефан Караджа се продават само двустайни панелки, като за последните 12 месеца средните им офертни цени са скочили с 56 процента. Сега те се предлагат за продажба в тесни граници от 1092 до 1114 евро за квадратен метър. За най-евтиния имот се искат 66 600 евро, а за най-скъпи - 78 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА