Last news in Fakti

2 Октомври, 2008 00:00 470 0

Датска фирма инвестира €150 млн. за ветрогенератори

  • метра-
  • общината
Ветрогенераторен парк за 150 милиона евро ще изгради в Стара планина над село Дълги дел в община Георги Дамяново датската компания "Гринтех". Това съобщи кметът на общината Дилян Димитров. Очаква се до края на октомври дружеството да получи разрешително за строеж.

Общината и инвеститорът са регистрирали обща фирма, която ще строи парка. Местната администрация участва с апортна вноска от земя. Тя е предоставила 57 парцела от по 2 декара по билото на планината на височина около 1500 метра. Във всеки от парцелите ще се изгради по един ветрогенератор с мощност 3 мегаватчаса. Височината на пилоните на един ветрогенератор ще достига 110 метра, а размерът на витлата - 86 метра. Общината ще получава годишно по 500 евро на генератор, плюс 5 процента от годишната печалба на дружеството - около 300 000 лева.

Очаква се паркът да бъде изграден за 2 години, а след това да бъде включен в енергийната система на страната, съобщи Димитров. Той уточни, че инвеститорът ще построи нови пътища в село Дълги дел и в планината. Същата датска компания ще строи ветрогенераторен парк и в Стара планина над Чипровци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА