Last news in Fakti

8 Октомври, 2008 00:00 519 0

Кризата блокира пазара на имоти в Добричко

  • брокери-
  • пазара-
  • момента-
  • такси-
  • имоти
Финансовата криза блокира пазара на имоти в Добричко, оплакаха се брокери. Основната причина е спряното кредитиране от банковите институции. По принцип недвижимите имоти се купуват с банкови кредити, обясниха брокери. През последните две седмици дори банките масово прибират такси за разглеждане на кредити, такси за вадене на различни документи и в крайна сметка им съобщават, че не са одобрени, но не им връщат прибраните такси.

Пазарът изкуствено е спрян в момента от банките заради световната криза, но няма да е далеч времето, когато самите банки ще излязат на пазара на недвижимите имоти, като пуснат в продажба обезпеченията по кредитите, твърдят брокери.

В момента на пазара в Добрички регион се търси основно земеделска земя. Продавачите обаче искат безумни цени, които няма кой да им даде. Особено когато става въпрос за вятърни генератори или за фотоволтаични системи, цената се надува от 3 до 5 хил. лв. Средната цена за декар земеделската земя в региона е около 500 лв.Малките жилища продължават да са хит на пазара в Добрич. Тук също се забелязва застой, тъй като предлагането е оскъдно. Гарсониера в крайния квартал "Балик" в момента се търгува за цена от 40 до 50 хил. лв.

Черноморие отпреди няколко години сега отстъпи място на масово бягство на англичаните, коментираха брокери. Според тях причината островитяните да продават имотите си са обирите и кражбите в домовете им, когато отсъстват от България. Тяхното място бързо се запълни от руснаци, обясняват брокери. В същото време гражданите на бившите съветски републики са трудни клиенти, тъй като търсят екстри, допълват брокери. Средната класа от Русия е готова да плати между 80 и 100 хил. евро за къща на брега на морето. През последните месеци има много сключени сделки с руски евреи. Те купуват огромни празни терени земеделска земя, променят статута им и строят цели селища само за евреи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА