Last news in Fakti

10 Октомври, 2008 00:00 783 0

Имотите разчитат на меко приземяване

  • българия-
  • сектор-
  • държавата-
  • инвестиции-
  • строителството
Към активна държавна политика за изход от разрастващата се финансова криза призоваха участниците в проведената вчера в София конференция за недвижими имоти BalREc. Те са единодушни, че строителството и недвижимите имоти са сред най-засегнатите сектори на икономиката. Ако в тях все още се наблюдава активност, тя се дължи на инерцията от феноменално високите чужди инвестиции през последните две години.

Варианти

Ролята на държавата е в две направления - подкрепа за банковия сектор, за да продължат финансирането и размразяването на инфраструктурните проекти, смята директорът на Делойт България Илиян Василев. Подобно мнение изказа и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев. Според него голяма част от вложените през последните години над 15 млрд. EUR отвън в икономиката ни са отишли именно в строителния сектор и все още поддържат инерцията в него. В момента обаче той е ударен от кризата с ликвидността и най-важното е публичните инфраструктурни проекти да заменят намаляващите частни инвестиции. Според председателя на КРИБ държавата трябва да се ориентира към покупка на енергоизточници в Русия, които ще смекчат енергийната зависимост на цялата ни икономика.

Възможности

Според главния архитект на София Петър Диков всяка криза винаги дава две възможности - да загубиш или да спечелиш. Сега България е в печеливша позиция, защото банковата й система е стабилна, а доскорошните високи печалби в строителството позволяват предприемачите безболезнено да намалят маржовете си, посочи той. Държавата обаче трябва активно да подкрепи строителния сектор чрез постъпления за връщане на спрените пари от европейските фондове и мащабни инвестиции в инфраструктура. Спасяването на строителството е приоритет, защото то е не само бетон и желязо, а локомотив на половината ни икономика, смята Диков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА