10 Октомври, 2008 00:00 593 0

Драстично падат чуждите вложения в имоти

  • имоти-
  • досега-
  • много-
  • софия-
  • които-
  • бъдат-
  • според-
  • проекти-
  • чуждите
Последните данни показват спад от около 50 процента на чуждите инвестиции в недвижими имоти у нас от началото на годината, съобщи Илиян Василев, шеф на "Делойт България". За 2009 г. е рано да се дават прогнози и всичко ще зависи от дълбочината на кризата. Очевидно е, че търсещите бърза и висока доходност вече се оттеглят от нашия пазар Според него страната ни и сега има пари за реализация на големите инфраструктурни проекти, но проблемът е те да бъдат изхарчени прозрачно, като се спазват стандартите на Евросъюза. От друга страна, трудно би се намерила българска строителна фирма, която да отговаря на високите изисквания за изпълнение на големи проекти, уточни той.

Вече не сме във визията на големите инвестиционни фондове от Западна Европа, които досега имаха някакъв интерес към България, каза Сергей Койнов от "Фортън". Сега търсят дестинации с по-висока доходност от вложения в имоти, по-нисък политически риск и по-развита икономика. Отсега нататък чуждите инвеститори ще бъдат много по-взискателни към проектите, които им предлагаме у нас, допълни експертът.

Според Атанас Гаров от "Колиърс" не бива да изпадаме в отчаяние, че секторът на недвижими имоти се срива. Винаги ще има място за добри проекти, започнати с прилежно проучване на пазара и целевата група от клиенти, към които са насочени. В близките години те ще се реализират по-бавно, отколкото се случваше досега, но няма големи рискове от провали. Не виждам опасност от секване на външното инвестиране, но чуждите вложители ще бъдат много по-внимателни. Все пак не бива да забравяме, че София винаги ще си остава по-рисков пазар от Лондон, уточни бизнесменът.

От кризата по света България има шанс да спечели, защото имаме много предимства най-вече в стабилността на банките, каза Петър Диков, гл. архитект на София. Според него вече е дошъл моментът строителите да намалят огромните си печалби, отивали досега за яхти, скъпи коли и имоти в чужбина.

Средните цени на жилищата в София вече достигат 1094 евро за кв. м, а за страната те са 588 евро, съобщи Теодора Димитрова, от "ЕРА България". Засега те са най-ниски в ЕС. "Уникални" сме и с това, че продаваме нови жилища недовършени и офертите за тях са заедно с общите части. Пазарът има шанс за развитие заради високия процент на собствениците на жилища, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА