Last news in Fakti

17 Октомври, 2008 00:00 766 0

REHAU впрегна енергия от земята за отопление

  • повече-
  • сграда
Първата сграда у нас, която може да бъде причислена към „зелените” вече е факт. Тя е изградена от германската компания Rеhau, на Околовръстното шосе на София, в района на Казичане. Уникалното при сградата е, че за да се отоплява или охлажда, тя ще използва изцяло възобновяема енергия. Германската фирма ще помести централата си там, като за целта ще ползва административна част и складови площи, които ще бъдат открити и закрити. Стойността на комплекса е 3.6 млн. EUR, а неговата разгъната застроена площ е повече от 3000 кв.м.

Що се отнася до постигането на максимално ниво енергийна ефективност, то компанията е заложила на комбинацията от геотермални инсталации и лъчисти климатични системи. Именно това ще позволи да се редуцират разходите за отопление с до 75%, а тези за охлаждане – до 85 на сто. Топлоизолацията също допринася за постигането на този ефект, тъй като е изградена чрез стъклени енергоспестяващи системи. Това не е единственият плюс – така вредните емисии на въглероден диоксид, които всяка сграда отделя, също ще бъдат минимизирани.

Използването на всички тези технологии се дължи преди всичко на факта, че компанията отчита повишаването на цените на енергията през последните години, което води и до големи разходи за компаниите. За да могат средствата да се вложат в полезни неща като разрастване на бизнеса например, е добре все повече фирми да се насочат към алтернативните решения за климатизация. Освен това тази практика дава доста добри резултати при прилагането й не само в административни, но и в производствени сгради, жилищни блокове и еднофамилни къщи, което отдавна се прави по света. Цената на геотермалната система, която да покрие площ от 100 кв.м, у нас е около 12 000 EUR, но инвестицията се възвръща за не повече от седем години, което я прави доста изгодна за предприемачите.

Германският концерн вече е подписал договори за доставка на подобно оборудване за още две административни и една жилищна сграда в София и Велико Търново. Тази година той очаква оборотът му у нас да надмине 19 млн. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА