Last news in Fakti

23 Декември, 2014 15:35 3 348 13

Държавата санира големите панелки

  • панелки-
  • саниране-
  • финансиране

По-големите панелни блокове ще бъдат санирани безвъзмездно, а тези с под 36 апартамента ще се ремонтират на по-късен етап. Става въпрос за 100% безвъзмездно саниране. Това става възможно след като 1 млрд. лв. бъдат предоставени като държавна гаранция за създаването на фонд за финансиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

На сградите ще им бъде извършена пълна изолация, подмяна на дограмите на прозорците, на хоризонталните и вертикални щрангове на ВиК инсталацията, на покриви, общи части и при нужда конструктивно обследване на сградата.

„Съфинансирането от 25%, което собствениците на жилища трябва да

осигуряват за мерки за енергийна ефективност на жилищата си по проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013, ще се осигури от държавата. Останалите 75% остават европейско финансиране. 

Над 70 200 са панелните и стоманобетонни сгради в страната. В тях има 1 123 000 жилищни единици. От тях 98% се намират в големите градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    0 1 Отговор
    Ами малките градове да го д..хат.В моя град старите панелки всички са пет етажни с по-два входа общо 30 апартамента.Не е справедливо,но то в Бг. кое е справедливо я?
  • 2 Landlord

    2 1 Отговор
    Това е чиста проба дискриминация!!!
    Какво излиза - на пролетариата от вертикалните гета им санираме безплатно, защото там живеят 200- 300 предимно слабо образовани гласоподаватели, а на тия, дето живеят в центъра в къщи, паметници на културата с огромна архитектурна стойност и чиято архитектура обуславят европейското излъчване на нашата любима столица не им санираме нищо, независимо, че една къща паметник на културата има много по- голяма архитектурна стойност от еднотипните вертикални гета!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 theodor cole

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Landlord":

    tvoiata 'stolica' e edno grozno i skupo nedorazumenie.
  • 4 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Landlord":

    Като си имате къщи паметници си ги поддържайте а не само да се надувате ,че сте аристократи!

    Коментиран от #5

  • 5 Landlord

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "бай Иван":

    Нима не е достатъчно, че из панелените "апартаменти" живеят предимно разни социално слаби и пенсионери, които хищно стискат вимето на социалната система, та сега и безплатно ги санират с парите на всички останали?
    Безплатното санирена е един своеобразен трибют на държавата към оскърбените и унизените, които дълги години гният в зле съчленени бетонови кутии, бяха пренабрегвани, подритвани и с право подценявани. Но днес е друга реалност за тях- осъзнала потребността от гласовете на пролетариата, настоящата власт се впуска в популисткия етюд да санира бетонните "крепостите" на неотдавна погражданените, целейки да ги превърне в свои второстепенни марионтки, чийто час на изява ще настъпи по време на поредната наревностойната надпревара за власт.

    Коментиран от #11

  • 6 германеца

    0 0 Отговор
    Мили братя и сестри българи, нека един път да се зарадваме на нещо преди да започнем с критиките . А това е много , много хубава новина
  • 7 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ХУБАВО ЩЕ СЕ КРАДЕ
  • 8 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    супер новина.ще излезе работа за стотици хиляди строители и производители на дограма и изолации.освен това ще се продължи живота на тези блокове в които живеят най-бедните българи ,а и кварталите с тях ще станат по- приветливи .освен това ще се намалят разходите за отопление и охлаждане,което пак ще се отрази положително за джоба на най-бедните от нас.тази програма трябваше да я почнат преди години,подобни такива отдавна работят в чехия,словакия,словения...където вече почти няма панелки без санировка.
  • 9 Киро

    0 0 Отговор
    Това ли е приветливото за една сграда, да я налепиш със стириопор отвън? В Англия хората ценят къщите си в оригинален автентичен вид ,дори не ги мажат а са на тухли.А у нас всичко със морска пяна.Въпрос на чест е за всеки да си сложи морска пяна на къщата. Майсторетките направиха пачки.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дядо Поп

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Landlord":

    Не бих го казал така добре както #5 ,само искам да добавя,че това саниране е като да шиеш нов костюм на мъртвец на ,който трябва да се изнася литургия след 40-я ден от смъртта.На тия блокове са им изгнили заварките,дето крепят панелите,те ще наливат народни пари в тях.В БИБЛИЯТА е казано:Не отива на парцал да слагаш кръпка от нов плат.Вместо да осигурят достоен живот на тия хора,че да си купят хубави жилища те им замазват очите
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Във Виетнам и Нигерия се надпреварват за най високия небостъргач в света, ние санираме панелки....
  • 13 Румен Янев

    0 0 Отговор
    "В тях има 1 123 000 жилищни единици" Е само така не ме бяха наричали....жилищна единица....ужас