Last news in Fakti

25 Март, 2009 00:00 566 0

Терените за застрояване в Япония на 24-годишно дъно

  • цените-
  • имоти-
  • земята-
  • имотите-
  • миналата-
  • япония-
  • година-
  • миналата година
Цените на земята за жилищно строителство в Япония се понижават до 24-годишно дъно, тъй като загубата на работа и намаленията на заплатите обезкуражават купувачите на жилища, а затегнатите условия на кредитните пазари пресушават финансирането за строителни предприемачи. През миналата година имотите от сегмента са поевтинели с 3,2% през 2008 г. до най-ниската си стойност от 1984 г. насам, а средните цени на земята за бизнес имоти са паднали с 4,7% до тригодишно дъно, сочат данни на японското министерство на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма.

Като цяло цените на имотите са паднали с 3,5%, с което е заличен двугодишният период на растеж след 15-годишната криза на пазара.

Понижението на цените на земята за жилищно строителство може да продължи със задълбочаването на рецесията, коментира Bloomberg. Централната банка на страната прогнозира най-рязкото свиване на икономиката от над 60 години заради безпрецедентния спад на износа.

„Парите за инвестиции в имоти изтичат извън Япония" заради кредитната криза и рецесията", казва Акийоши Инуе, президент на базираната в Токио Sanyu Appraisal, която е най-голямата компания за изготвяне на оценки на имоти в страната. „Ценовите повишения от последните няколко години са напълно изтрити".

Цените на земята за бизнес имоти в трите най-големи градски райони в Япония падат, като понижението е 6,1% в Токио, 5,9% в Нагоя и 3,3% в Осака.

Индексът Topix Real Estate се е понижил с 46% миналата година спрямо понижение от 34% за по-широкия индекс Topix.

Спадът на цените на имотите и ограниченото банково кредитиране са причините 25 публични компании за имоти и строителни компании в Япония да подадат заявления за фалит миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА