Last news in Fakti

8 Април, 2009 00:00 495 0

НАП на фотоакция срещу замъците в полите на Витоша

  • имоти-
  • които-
  • около-
  • информация-
  • василев-
  • според
Служители на дирекция "Оперативен контрол" към Националната агенция по приходите (НАП) ще кръстосват луксозните квартали в полите на Витоша и ще снимат най-луксозно изглеждащите имоти. Нетрадиционният подход е възприет от НАП и прокуратурата, тъй като по данни на агенцията именията на стойност над 500 хил. лв. в тези райони били едва осем, обясни вчера зам. градският прокурор на София Роман Василев. По думите му скромният резултат от акцията срещу некоректните данъкоплатци с големи къщи наложил тази промяна в тактиката.

Идеята е, след като се заснемат всички скъпарски имоти, от съответните общини да бъде изискана информация за парцелите. Според зам. градския прокурор разследващите са получили обещание за съдействие лично от столичния кмет Бойко Борисов.

"От някъде трябва да се тръгне. Почва се избирателно, не по имена, а по събрани данни", бе отговорът на Василев защо другите столични райони не се проверяват по същия начин. Според предварителната информация на прокуратурата във всеки един от кварталите Малинова долина, Бистрица, Симеоново, Драгалевци, Бояна и Княжево имало поне по 20-25 имота над 500 хил. лв. Проверката засяга само къщите, придобити в периода 2004-2008 г., уточни още Василев.

Притежателите на луксозни имоти ще бъдат проверявани освен за произхода на средствата, с които са направили покупката, и дали са платили данъците си. Според неофициална информация на "Сега" един от първоначално установените осем собственици на скъпи имоти изобщо не е декларирал доходи през м.г.

Това не е първата подобна акцията, с която властта се опитва да стресне новобогаташите, които бягат от данъчните си задължения. М.г. НАП също започна такива ревизии, като лицата бяха селектирани на няколко етапа. Първоначално данъчните определиха около 50 000 души, които са закупили имоти за над 100 000 евро или са направили по-големи лизингови вноски за автомобил през последните 3 г. След проверки се установи, че по-сериозни разминавания има при около 1800 души, на които преди около половин година започнаха ревизии. До момента резултати не са обявени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА