Last news in Fakti

16 Април, 2009 00:00 482 0

Държавата инвестира над 40 млн. лв. в летище Пловдив

  • пловдив-
  • мутафчиев-
  • бъдат-
  • софия-
  • уточни-
  • летище
Имотите в частната компания "Летище Пловдив" АД на територията на пловдивския аеропорт ще бъдат отчуждени от държавата, съобщи министър Петър Мутафчиев, който взе участие в дискусия за бъдещето на летище Пловдив. Процедурата се подготвя в момента от Министерството на транспорта. Предстои да бъде изготвена оценка на перона и на стария пътнически терминал, които подлежат на отчуждителни процедури. Едва когато стане готова оценката им, ще стане ясно какви средства ще трябват. Средства обаче за отчуждаване не са заложени в бюджета за 2009 г., уточни министърът. Затова ще се потърси мнението на министъра на финансите Пламен Орешарски. Ако от ресорното министерство потвърдят финансова готовност, ще се пристъпи към процедурите, каза Мутафчиев. Затова и той не пожела да уточни размера на необходимата сума, но потвърди, че по този начин ще се реши "един казус, който ни набутаха през 90-те години на миналия век".

Над 40 млн. лв. е инвестицията на държавата до момента в модернизацията на пловдивския аеропорт. Строежът на новия пътнически терминал върви в срок и ще бъде открит в средата на юни, потвърди изпълнителният директор на летището кап. Андрея Андреев. "Имам 8000 часа във въздуха и съм казал дори при отказ на двигателите. Така че сега също няма да се проваля", емоционално заключи той.

Внесената в парламента поправка на Закона за гражданското въздухоплаване ще гарантира даване на концесия и на части от летищата, което ще стимулира и бизнеса да инвестира, каза министърът. Той открои три посоки за бъдещото развитие на летище Пловдив - за карго полети, за СПА и уикенд туризъм. Пловдив е подходяща дестинация за организиране на уикенд пътувания с евтини авиокомпании от съседните Солун, Атина, Истанбул. Развитието на карго превозите и на изграждането на икономически зони в близост до летището ще стимулират и икономиката в региона, уточни Мутафчиев. Според министъра на транспорта пари по оперативна програма "Транспорт" няма да бъдат спирани. Той съобщи, че е готов жп проектът Свиленград - турската граница за 38 млн. евро, чието изпълнение ще тръгне до месец. Изготвени са и още 2 проекта, които ще бъдат представени в ЕК до края на юни. Те са за модернизация на жп линията София-Пловдив за 400 млн. евро и Пловдив-Бургас по коридор №8. Заедно с проектите за реконструкция на жп линиите София-Драгоман и София-Перник-Радомир ще бъдат усвоени напълно парите за железопътната инфраструктура за програмния период, каза Мутафчиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА