Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 12:54 4 926 2

Три важни неща при вземането на ипотечен кредит

  • жилищен кредит-
  • ипотечен заем-
  • тошев

В края на миналата година от Агенцията по вписвания беше отчетен ръст в броя на купените жилища с помощта на ипотечен кредит. Прогнозата на специалисти е, че през тази година заемът все повече ще измества наемът. При покупката на дом със заемен капитал е добре да се обърне внимание на три момента, коментират консултантите на Creditpoint.bg.

Първият въпрос, на който трябва да имате ясен отговор, е

Колко може да плащате месечно по ипотечния си кредит?

Най-често съотношението, което изискват банките като дълг/доход, е 60%, т.е. не повече от 60% от месечния дохода трябва да отива за плащане на кредити. Добре е, обаче вноската да е малко по-диференцирана спрямо дохода, т.е. ако получавате до 1000 лв., вноската ни да не надхвърля 40% от дохода ви. В случай, че той между 1000 и 1500 лв., можем да си позволите и до 50% плащания по

всички кредити, докато за суми между 1500 и 3000 лв. вноските ви могат да са и до 60% от възнаграждението ви”, обяснява Тихомир Тошев, управител на „Кредит Пойнт”. Това диференциране се прави, за да може домакинството да покрие по-безпроблемно останалите месечни разходи.

Вторият важен въпрос е

Какъв срок да изберете за кредита?

Тук е важно клиентът да отчете, че колкото по-дълъг е срокът на заема, толкова по-високо е оскъпяването. Ако вземете кредит в размер на 60 000 лв. за срок от 10 години, ще трябва да платите 80 840 лв. В случай, че го връщате 30 години, то сумата набъбва до 133 000 лв. „Естествено, избирайки срока, той трябва да е максимално кратък съобразно съотношение дълг/доход, който изисква банката или вие сте преценили, че е добро и безрисково за вас”, уточнява Тошев.

ОСновният въпрос Естествено, избирайки срока, той трябва да е максимално кратък съобразно съотношение дълг/доход, който изисква банката или вие сте преценили, че е добро и безрисково за вас.

Третият, или по точно първият, въпрос, който вълнува всеки, желаещ да купи имот с ипотечен кредит, е

Коя е най-изгодната оферта на пазара?

Най-лесният начин да сравните коя е най-добрата оферта, е като сравните годишният процент на разходите (ГПР) на различните банки. „Това е добър показател, но трябва да сте уверени, че всички разходи свързани с кредита са включени при неговото изчисляване, за да е коректно сравнението на офертите – застраховки, лихви и други съпътстващи такси и комисионни”, уточнява Тошев. В случай, че това представлява трудност за кредитоискателят, то е препоръчително да се обърне към кредитен консултант, чиито консултации са напълно безплатни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз

    2 0 Отговор
    Имам ипотечен кредит за сума от 50 000 Евро. След 22г. трябва да върна общо 117 000 Евро. Лихвата ми беше променяна не еднократно от страна на банката (естествено не в моя полза). Не искам да коментирам повече! Това е ш...на система, която ш.ба яко всеки, който и попадне.
  • 2 Łukasz

    0 0 Отговор
    Аз съм asukasz, аз съм тук, за да информирам хората, които се нуждаят от финансов проблем, че има решение и има тук Спасител в нашата страна, защото потвърждавам сумата на заема от 100,000 и съм дошъл на форума тук, за да свидетелствам за тази компания и никой не трябва да се съмнява в тази компания, защото те са реални и легитимни след срещата ми с тази компания, наречена Stella Rene заемна фирма, следвах стъпките им и те ми предоставиха моя размер на кредита, след като се свързах с тази компания и дойдох тук днес, всички, че има отговор на всички наши проблеми в тази страна, и днес аз съм много щастлив, защото имам моя кредит от компанията и искам всички, които се нуждаят от заем, да се свържат с тях днес на имейл [email protected] или свържете се с тях на WhatsApp +971586972460 или се свържете с бюрото за помощ на 586972460 за повече информация относно изискването за заем днес.

    Łukasz