Last news in Fakti

15 Април, 2015 17:18 4 910 3

Най-модерната детска градина ще е в „Кръстова вада - Изток”

  • детска градина-
  • софия
Новата детска градина, която ще се намира в „Кръстова вада - Изток”, ще бъде разположена върху терен от 3778 кв. м., а разгънатата й застроена площ ще е 1827 кв. м. Сградата ще е двуетажна и е предвидено да бъде разделена на три блока. В първия ще са две яслени и две градински групи с прилежащите им помещения. Във втория ще са още две градински групи, кухненските и останалите обслужващи помещения. В третия блок ще бъдат разположени плувен басейн и фузкултурен салон, както и прилежащите към тях сервизни и обслужващи помещения. Третият блок е предвиден да бъде с отделен вход, към басейна, което дава възможност там да бъдат провеждани, организирани плувни занятия и за деца, които не посещават детското заведение.
Сградата е проектирана така, че да е максимално енергийно ефективна. Системата за отопление и захранване с топла вода е комбиниран котел - газ, ток и соларни панели, като основния топлоизточник са соларните панели. Получената, от соларните панели, топла слънчева вода ще се използва за загряване на басейна и отоплението на цялата сграда, както и покриване на всички битови нужди от топла вода. Тя ще се използва целогодишно, с изключение на максимум два студени зимни месеца, което прави инвестицията целесъобразна и икономически ефективна. Част от дъждовната вода, която преминава през покрива на сградата, ще се отвежда в подземен резервоар. Тя ще ще се използва за поливане на зелените площи в сухите месеци. Резервоарът ще е снабден с помпа, чрез която ще се извършва поливането.
„За нас този проект е изключително важен, тъй като това е сравнително нов и бързо развиващ се квартал, населен предимно с млади семейства, в който все още няма изградена общинска инфраструктура.” – отбеляза Любомир Дреков, кметът на район „Лозенец”. Той заедно със заместник кмета на Столична община  г-жа Ирина Савина представиха днес проекта. Началото на строителните работи е предвидено най-късно за 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 1 Отговор
    Браво! Дай боже да се случи. Само не разбрах защо проектът се представя от кмета на Лозенец, след като щял да бъде в Кръстова вада, която до колкото не греша е към район Сердика.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Лозенец и Триадица си делят Кръстова вада
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Детската градина се строи в кв. Кръстова вада, който квартал обаче е разделен на две от едната страна на бул. Черни връх е към община Триадица, а от другата страна е към община Лозенец. Уж е за жителите на кв. Кръстова вада, а всъщност ние от другата страна няма да имаме шансове за тази детска, защото е към друга община :-( това е нашата жалка държава...