Last news in Fakti

8 Септември, 2015 17:02 2 347 0

Купуват се офиси в строеж

  • imot.bg-
  • офис-
  • строеж

Дефицитът на качествени офис площи принуждава все повече компании, които желаят да извършат релокация или да се разширят да сключват договори за наем още преди сградата, в която са избрали да бъдат, да е завършена.

„Привличането на наематели още по време на строителството вече се наложи като стандартна практика при качествените проекти и отразява засиленото търсене на офиси от страна на навлизащите и разрастващи се компании от сектора на споделените услуги”, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman & Wakefield.

От общо подписаните наемни договори за близо 58 000 кв.м на офис пазара през първата половина на 2015-а около 20% са били за площи в строеж. Тенденцията се запазва и през третото тримесечие и е валидно не само за столицата, но и за по-големите градове на страната.

Друга тенденция, която се наблюдава през последните месеци в офис сегмента е, че се наемат все по-големи офис площи. Причината до голяма степен е вълната сливания и придобивания в секторите на BPO и IT услугите в световен мащаб, която доведе до разрастване на компаниите и в регионален план. Така, ако през миналата година средният размер на търсените от тези компании площи рядко надхвърляше 1000-1500 кв.м, сега е много по-голям.

Къде се продават офиси „в строеж”

Към момента в София се оферират около 30 офиса в етап на строеж, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Най-евтината оферта е за офис помещение от 25 кв.м. в Зона Б-5. Цената е 25 000 EUR. Едно от двете предложения в центъра е на ул. „Панайот Волов”. Там се оферира офис с площ 49 кв.м срещу 44 000 EUR. Другото е на бул. „Тотлебен”. Става дума за офис от 3100 кв.м на цена 999 000 EUR. Младост вече се утвърди като една отлична офис дестинация. Може би и поради това там се оферира най-скъпия офис имот. Сградата е с разгъната застроена площ 4660 кв.м., а офертната й стойност е 2 500 000 EUR.

Една от най-големите сделки

в сегмента за тази година е наемането на 7300 кв.м. от Capital Fort на бул. „Цариградско шосе” от един от световните доставчици за автомобилната индустрия – Visteon. Договорът за наем се сключва сега, но реално фирмата ще се нанесе в новите офиси през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА