Last news in Fakti

15 Април, 2016 16:41 2 362 0

Обстойно обследване на храм паметник „Свети Александър Невски”

  • свети александър невски-
  • храм-
  • ремонт
Обстойно обследване на храм паметник „Свети Александър Невски” - 1
Снимка: М. Богданова ©

Каквито и да е проектантски и ремонтни действия да се предприемат на най-големия храм в България, то това е добре да се направи след обстойно обследване на сградата с най-съвременни средства, за да се установи действителното му състояние и да се набележат най-подходящите мерки за възстановяването му. Около това решение с обединиха участниците в първото заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски”.

Междуведомствена комисия по въпросите, свързани с ремонта и възстановяването на патриаршеската катедрала беше създадена по предложение на Светия Синод на БПЦ-БП. Заседанието откри Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Предстои следващо заседание на комисията на 21 април, което ще излезе със конкретно предложение към Светия Синод за задание и приблизително остойностяване на този първи етап от възстановителните дейности.

В комисията бяха поканени да влязат представители на Министерски съвет, Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите и Столична община, за съгласуване и съвместно предприемане на необходимите действия, които да доведат до възвръщането на благолепието на патриаршеския храм, който е и символ на България.

Обстойно обследване на храм паметник „Свети Александър Невски”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА