Last news in Fakti

18 Април, 2016 14:31 1 853 0

160 компании ще участват на Техномебел и Светът на мебелите

  • иец-
  • мебели-
  • изложение

По-големият брой фирми е свързан и с очакванията за ръст в продажбите и износа на сектора за тази година

160 компании ще участват на Техномебел и Светът на мебелите - 1

Над 160 компании ще участват от 19 до 23 април в Интер Експо Център на най-големите изложения за мебелната индустрия в България Техномебел и Светът на мебелите. Изложенията се организират от Интер Експо Център съвместно с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). Компаниите ще представят над 350 бранда от България и 29 други страни на площ от над 14 500 кв. м.

Интересът тази година е изключително голям, с 30% повече са фирмите, които ще се включат в Светът на мебелите, съобщи управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов. Освен по-големия брой участващи компании, посетителите ще могат да видят и актуалните тенденции в интериорния дизайн и най-новите машини и материали в мебелното производство, допълни той.

Между 3-3,5% са прогнозите за ръст на износа на мебели през 2016 година, съобщиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия. Това е тенденция, която се запазва последните няколко години, затова и браншът е толкова активен в представянето на своите продукти на панаири и изложения. Техномебел и Светът на мебелите се утвърдиха като най-значимия форум в България за мебели, машини, материали и аксесоари за производството им, който обединява българската мебелна индустрия.

За трета поредна година БКДМП и Интер Експо Център организират посещение на бизнесмени от чужбина - Hosted buyers. Тази година в програмата ще се включат над 30 представители на чуждестранни компании от Холандия, Германия, Италия, Великобритания, Унгария, Русия, Белгия, Турция, Израел и др.

Тази година посетителите могат да очакват и интересна съпътстваща програма. На изложенията ще заработи „Работилница за мебели“, където ученици и преподаватели от професионалните гимназии от бранша ще изработят мебели, които ще бъдат дарени на социални домове. Дизайнерите от българската група за дизайн ЧЕРГА ще представят възможностите на 3D сканирането, 3D принтирането и работата с промишлени роботи. На щанда на Асоциацията на интериорните дизайнери посетителите ще могат да се възползват от консултации за интериорен дизайн и обзавеждане на своя дом и офис. А дизайнерите от ЧЕРГА ще предлагат консултации освен за интериорен, и за продуктов дизайн.

В шестото издание на Българска мебел на годината ще се включат 12 компании с 15 продукта. В конкурса участват български компании производители на мебели, които показват най-добрите си и иновативни продукти, демонстрирайки креативност, предприемчивост и чувство за естетика и стил. В зоната на Българска мебел на годината ще бъдат представени и 50-те най-добри рисунки от детския конкурс “Моят дом мечта”.

БКДМП, съвместно с Лесотехническия университет организира инициатива за раздаване на разсад от млади иглолистни и широколистни дръвчета на посетителите и изложителите. Инициативата цели да допринесе за повишаване културата и по-добрата информираност на обществото за възстановяването, опазването и управлението на горите.

На 15-ото юбилейно издание на Техномебел ще бъдат представени модерна техника за обработка на дървесина и производство на мебели. Светът на мебелите представя пълна палитра от всички видове мебели и мебелни аксесоари. Посетителите могат да направят най-подходящия избор за своя дом или бизнес, да се вдъхновят с нови идеи от водещи български производители и представителите на чуждестранни марки.

Статистика

Спалните от дърво са най-предпочитани от българите

Спалните от дърво, всекидневни, матраци, кухненски и офис мебели са сред най –продаваните мебелни продукти на българския пазар, коментират от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост. По предварителни данни на ООН износът на мебелни продукти за 2015 г. е почти почти 600 млн. долара. Най-висок дял заемат мебелите за сядане, следвани от меката мебел, матраци, пружини за легла и поставки за матраци, мебели от метал и мебели от дърво. Основни партньори са страните от ЕС /Германия, Италия, Франция, Великобритания, Чехия, Холандия, Гърция, Белгия и Австрия/. По-висок интерес към родната продукция се наблюдава все по-често и от страните от Близкия изток, Африка и Северна Америка.

В сектор "Производство на мебели" и "Производството на дървен материал" се произвежда 3,1% от обема на индустриалното производство в страната и се създава също около 3,6% от добавената стойност в индустрията. Двата сектора са сред традиционните промишлени производства на България, които разполагат със суровинна база, технологично обновени производства и имат водеща роля в осигуряването на работни места днес. Заетите са около 40 000 души. Предприятията водят до подобряване на икономическото и социалното развитие в отдалечените и по-слабо индустриализирани райони на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА