Last news in Fakti

10 Юни, 2017 14:11 3 383 2

Къде жилищата поскъпнаха най-много

  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване
Къде жилищата поскъпнаха най-много - 1
Снимка: Shutterstock

Средно със 6.5% се е повишила цената на жилищата към края на март в 55 държави, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Това е най-високият ръст за последните три години. Първата позиция в класацията е за Исландия, където цените са се увеличили със 17.8% през март на тази година в сравнение със същия месец на предходната. Причината за първото място е, че в страната се наблюдава остър дефицит на предложения. Фондът за финансиране на жилищно строителство планира да построи през следващите 3 години 9000 апартамента в Рейкявик, за да може да се намали дисбалансът между търсене и предлагане. Хонконг и Нова Зеландия са на втора и трета позиция, съответно с ръст от 14.4% и 13.8%.

ТОП 10 на държавите с най-висок процент на поскъпване на жилищата
(1-во тримесечие на 2017 г.)

държава изм.%
1 Исландия 17.8%
2 Хонконг 14.4%
3 Нова Зеландия 13.8%
4 Канада 13.5%
5 Турция 13.3%
6 Малта 12.6%
7 Чехия 11%
8 Естония 10.7%
9 Унгария 10.5%
10 Китай 10.3%

За година в 11 държави поскъпването е двуцифрен процент. За сравнение, през миналата година подобен ръст е имало едва в четири страни. През тази година в 48 държави се отчита поскъпване в сравнение със 43 през миналата, посочват от консултантската компания.

Общият икономически подем е основната причина за повишаването на цените на жилищата, смятат анализатори. Международният валутен фонд прогнозира, че БВП на глава от населението ще достигне 3.5% през текущата година, докато през миналата той е бил 3.1%. в доклада на Knight Frank също така се отделя голямо внимание и на високият процент достъпност до ипотечно финансиране на развиващите се пазари, както и на факта, че инвестицията в недвижими имоти е сред най-безопасните вложения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вай

    7 0 Отговор
    БГ трябваше да е на първо място в тази статистика. Нещо са се объркали хората. Тук поскъпването беше над 20%
  • 2 nkavrakov

    7 1 Отговор
    В София цените на жилищата са БАЛОН !
    Нереални,космически всички оферти за жилища са с цени надути над 20 % процента над реалната им цена .
    В момента повечето хора които имат разум ,се оттеглят от пазара защото брокерите и банките надуха балона за има няма 18 месеца само.Баха статии,в обявите слагаха с над 10 000 евро над цената на продавача,как хората да си теглят депозитите от банките и всякакви други манипулации.
    Официално финансисти предупредиха да не се купуват жилища на тези цени..
    Отделно който е теглил кредит да знае че банките започват да вдигат пак лихвите след края на тази година.
    Не купувайте имоти в момента защото всичко е балон както беше 2008 година