Last news in Fakti

12 Септември, 2017 19:21 1 881 2

Строят тунел край Стоунхендж

  • стоунхендж-
  • тунел-
  • великобритания
Строят тунел край Стоунхендж - 1
Снимка: АР/БТА

План за изграждането на тунел край най-известния мегалитен паметник в света Стоунхендж одобри днес британското правителство. Това става въпреки дългогодишните протести на археолози, съобщава изданието The Telegraph.

Тунелът ще е с дължина 3 км и ще спомогне за съкращаване на пътя между Лондон и югозападната част на страната. Инвестицията е на стойност 1.6 млрд. паунда. Идеята за изграждане на съоръжението се поддържа от Националния фонд, управляващата състоянието на зоната около Стоунхендж. От него се надяват, че подземното инфраструктурно съоръжение ще върне „спокойствието” в областта. Сега колите минават по съседния път А303, който е част от магистралата между британската столица и графствата Девън и Корноул. Археолозите се опасяват, че строителните дейности ще доведат до ерозия на основата, на която е разположен Стоунхендж.

Идеята за строителството на тунел датира от 1989 г., но от тогава проектът непрекъснато се отлага. Окончателното решение на британското правителство е реализирането на проекта да бъде в периода 2020-2029 г.

Стоунхендж е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е строен в периода 3000-2300 г. преди Христа. Над 1 милион туристи посещават обекта на година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Emperorex

    3 0 Отговор
    Нещо пак сте с грешка 3км за 1.6 паунда как ли пък не.
  • 2 Сойка Присмехулка

    4 3 Отговор
    Ако от вибрациите на машините, които копаят тунела камъните паднат и се полупат един връз друг, то със сигурност ще са виновни от Северна Корея, защото миналата семица са тествали ракета. САЩ ще скочат да въдворяват "ред" и Света просто си такова таковата...