20 Септември, 2017 06:16 8 159 11

Сгради, които са строени отгоре надолу (СНИМКИ)

  • сгради-
  • строителство-
  • икономия-
  • мадрид-
  • санкт петербург

Традиционно жилищните сгради се строят отдолу нагоре. Съществуват обаче няколко сгради в света, които са изграждали от покрива към първия етаж. В Мадрид има два небостъргача-близнаци – Torres de Colon. Те са построени през 1976 г. по не толкова традиционен начин. Първо в центъра на сградата се е появил железобетонен стълб, след което строителите са започнали да изграждат постройката от покрива и етажите са започнали да се появяват отгоре надолу.

Инженерите, ангажирани с проекта, са доказали, че подобен начина строителство икономисва време и пари. И действително Torres de Colon е бил готов няколко месеца преди планираното време за пускане в експлоатация и разходите са били с няколко хиляди долара по-малко.

В България също има сграда, макар и една, която е построена отгоре надолу. Това е централата на КНБС на столичния булевард „Македония”. Тя е построена през 70-те години на миналия век.

По подобен начин е построена и сградата на Централната банка на Ирландия в Дъблин, както и тази на друга банка в Йоханесбург (ЮАР), три жилищни сгради в Полша и една в Санкт Петербург. Четириетажната сграда в тогавашния Ленинград е била построена през 1959 г. Полагането на панелните е ставало с помощта на специални крикове. Жилищната сграда е била пусната в експлоатация в рекордно кратки срокове. Въпреки отличните резултати опитът не е бил повторен, тъй като за подобен начина строителство се изисква висока квалификация то всички специалисти. А към онзи момент това не е било възможно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3344

    2 3 Отговор
    Не знам как е възможно такъв тип строителство и ми се струва абсурдно

    Коментиран от #8, #11

  • 2 Пехливанов

    0 3 Отговор
    По този начин в България са построени стотици сгради. У нас строителната система "пакетно повдигани плочи" се прилага от повече от 50 г.

    Коментиран от #3, #5, #9

  • 3 Ани Ан

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пехливанов":

    Тази система не е ППП.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 законен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пехливанов":

    При пакетно повдиганите плочи се строи отдолу нагоре , като първо се изливат колоните , после долната плача се използва за кофраж и след това новата плоча се вдига с крикове използвайки вече готовите колони , моят блок е строен така и съм присъствал лично .

    Коментиран от #7

  • 6 Строителен инженер

    3 0 Отговор
    Имаше един филм от 1975 г. със Стефан Данаилов, в който казва, че той е построил тази сграда, гледайки през детството си как баба му метяла стълбите отгоре надолу и си казал, че като порасне ще построи една сграда отгоре надолу. И - воала, построил я.
    Така от средата на 70-те години се разказваше като виц, че сградата на Профсъюзите (на Солни пазар) е построена от Стефан Данаилов. Така, че който се интересува как става това - да пита Стефан Данаилов.
  • 7 Строителен инженер

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "законен":

    Следователно доказвате на "Пехливанов", че "пакетно-повдигани плочи" не са обяснение за посоченото строителство: "отгоре надолу".
  • 8 законен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "3344":

    Това е горе долу обратната система на по долу спомената ППП , използва се средната част , където са стълбите и асансьорите и най-горната плача за опора и надолу се отливат плочите една по една и се спускат от собствената си тежест , без да е необходимо да се вдигат с крикове , тоест спестява се огромна част от енергията за криковете .
  • 9 Строителен инженер

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пехливанов":

    Е, чак пък стотици.
  • 10 Строителен инженер

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ани Ан":

    Е, чак пък стотици.
  • 11 Ани Ани

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "3344":

    Като не разбираш не се изказвай. Аман от „познавачи”.