28 Септември, 2017 06:16 4 583 2

Как се местят многоетажни сгради (СНИМКИ)

  • сгради-
  • преместване-
  • москва

Обликът на градовете непрекъснато се променя. Строят се нови сгради, създават се нови градски агломерации. Често се случва така, че някои вече съществуващи имоти не влизат в новите генерални планове за развитие на даден град. Някои от тях трябва просто да бъдат преместени с няколко десетки метри. Пример за подобни „предвижвания” на сгради е Москва. По време на Съветския Съюз там е трябвало да бъдат преместени над 70 постройки с различна конструкция и тегло. Сред най-запомнящите е тази на т.нар. „Савинска ферма”. Когато живущите в сградата разбрали, че имотът пречи на градското развитие на града и трябва да бъде разрушен, те написали до градските власти молба сградата просто да бъде преместена. Писмото би останало без отговор, ако не е попаднало в ръцете на Хрущов, който по това време е заемал висок държавен пост.

По същото време (30-те години на миналия век) в САЩ също се появява модата за преместване на сгради. Една от първите е 8-етажна постройка, тежаща 11 000 тона. Руската „Савинска ферма”, обаче е била 23 000 тона и е била необходима малко по-различна схема за преместването й.

Подготовката е продължила 4 месеца. Под сградата работници са прокарвали изкопи, поставяли са релси и стоманени рамки, за да не се разруши. На 4 ноември 1939 г. в 5.00 ч. сутринта е започнало преместването на сградата, като собствениците дори не са били предупредени за акцията, за да не се създава напрежение. За три дни то е преместено с 50 метра, като комуникациите дори не са били прекъснати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате любо

    16 1 Отговор
    Няма ли някой да каже нещо добро. Е като няма почвайте да плюете
  • 2 Паисий

    16 0 Отговор
    Ами то няма какво добро да се каже, понеже пак ще се започне с "пияните ушанки" и т.н., а постижението си е постижение. По същото логика, по която някои "кръщават" целия руски народ като "пияни ушанки" или пък целия американски народ като "миризливи кравари" нас спокойно могат да ни кръстят "г*золизци" или "д**педавци", понеже последните почти 30 г. само това правим, само че на запад, а не на изток.

    И само да вметна: в българския език фамилията на цитирания в статията шеф на КПСС и СССР е прието да се пише "Хрушчов", а не "Хрущов", както е написала уважаваната от мен журналистка.