15 Октомври, 2017 10:43 6 869 10

Най-опасните градове в света

  • град-
  • опасност-
  • живот-
  • класация

Индексът Safe Cities Index 2017 създаден от анализаторите на Economist Intelligence Unit е съставен на база 60 града, в които са проследени нивата на 49 показателя, сред които цифрова, здравна, инфраструктурна и лична безопасност.

1. Карачи (Пакистан)

Оценка: 38.77

Карачи се явява най-големия град в Пакистан и един от най-големите в света. Известен е с това, че е международен център на търговията с хашиш и хероин, както че и в него е имало редица големи терористични атентати.

2. Янгон (Мианмар)

Оценка: 46.47

Бивша столица и най-гъстонаселеният град в Мианмар. Градът се характеризира с ясната отчетливост между бедни и богати.

3. Дака (Бангладеш)

Оценка: 47.37

Столица и най-голям град на Бангладеш. Населението на града е близо 7 млн. души. Интересно е да се отбележи, че основното средство за предвижване са скутерите и рикшите. Броят на последните е около 400 000. От тях едва 85 000 имат лиценз за работа.

4. Джакарта (Индонезия)

Оценка: 53.39

Столица и най-голям град на Индонезия. Основните проблеми са големите задръствания и влажния климат. Често над града пада смог, който оказва негативно влияние върху здравето на населението.

5. Хошимин (Виетнам)

Оценка: 54.33

Населението на града надвишава 7 милиона души и се характеризира с бързо нарастване, тъй като много хора от селата и по-малките градове решават да мигрират. Престъпността в Хошимин е висока. Чуждестранните туристи често стават жертва на джебчии.

6. Манила (Филипини)

Оценка: 54.86

В столицата на Филипините често се краде. Най-вече в метрото и обществения транспорт. По улиците на града могат да се срещнат много полицаи, които следят за реда.

7. Каракас (Венецуела)

Оценка: 55.22

Едва през 2016 г. са налични официални данни за нивото на престъпност в страната. Като резултат Каракас заема първото място сред „най-жестоките”, градове в света. По официални данни има 130 насилствени случая на смърт на 100 000 души.

8. Кито (Еквадор)

Оценка: 56.39

Столица, политически и икономически център на Еквадор. Най-голямата опасност са въоръжените грабежи. Животът на жертвите на грабежите не е застрашен, стига те да не се съпротивляват, макар че грабителите лесно решават да използват оръжие. Именно поради това прозорците на автомобилите винаги са плътно затворени, а вратите – заключени, за да не може крадците да се възползват от това, че автомобилите са спрели на светофар и да ги ограбят.

9. Техеран (Иран)

Оценка: 56.49

Един от големите градове в Азия. С предградията населението на Техеран е 13 милиона души. От тях 27% живеят на прага на бедността. В Иран от векове се произвежда и употребява опиум. Разпространението на наркотици е причина за високия процент на смъртност.

10. Кайро (Египет)

Оценка: 58.33

Най-големият град в Близкия Изток. Не се препоръчва жени да се разхождат вечер или нощно време по улиците без да са придружени от мъже. Най-големият проблем се явява корупцията. Доста са разпространени кражбите от автомобили. Също така трябва да се избягва посещението на райони, в които полицията бездейства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    42 21 Отговор
    Бургас, Пловдив и Перник трябваше да са на чело на класацията.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    12 7 Отговор
    Лас Вегас 90.70
  • 4 Дикембе Мутомбо

    16 1 Отговор
    Рио?

    В целият ЮАР животът също не е песен съм чувал. За белите поне...
  • 5 Крум

    18 4 Отговор
    Варна....най корумпирания град......
  • 6 Аааа

    14 7 Отговор
    Пропуснали са София ...

    Коментиран от #8

  • 7 некойси

    2 0 Отговор
    Йоханесбург по-скоро трябваше да е в началото на класацията като че ли.
  • 8 ГОСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Аааа":

    няма как банките лобират
    немогат да пишат градове в българия
  • 9 Клуб на българските шизофреници

    5 2 Отговор
    Ся интересното е че всичко прочетено ми си стори някак смешно на фона на положението в което сме изпаднали ние в бг
  • 10 Странно

    2 0 Отговор
    Странно, а защо именно в тези държави всички западни държави имат конфликти или военни действия ? Просто вижте списъка и после не се чудим, кой прави класацията :)