Last news in Fakti

13 Септември, 2018 11:11 3 586 4

Държавите с най-силно поскъпване на жилищата

  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване-
  • индекс
Държавите с най-силно поскъпване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Изненада в класирането на държавите с най-висок темп на поскъпване. Ако досега лидер беше Азия в лицето на Хонг Конг – пазар, който се определя от анализатори като най-горещия на планетата, то за второто тримесечие на тази година първенец е Малта. Там цените на жилищата са се увеличили със 16.9%. Хонг Конг остава на второ място с ръст от 15.9%. В ТОП 3 влиза и Латвия, където стойността на квадратен метър се е увеличила със 13.7% през второто тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на миналата.

Средно с 4.7% са поскъпнали жилищата в света през юни тази година спрямо същия месец на миналата, сочи индексът Global House Price Index. От всички 57 държави, които влизат в класацията, едва в 7 се наблюдава поевтиняване при апартаментите.

С почти 17 са поскъпнали жилищата и къщите в Малта, сочат данните на Националната банка на страната. Високото търсене се осигурява от малкото на брой предложения, както ръстът на БВП на глава от населението и развитието на технологиите.

Хонг Хонг е на върха по отношение на продължителността на поскъпване на жилища – от 2009 г. досега всяко тримесечие се отчита ръст на цените в този имотен сегмент. Сега обаче се очаква охлаждане на пазара заради увеличаване на лихвените нива по ипотечните заеми. Освен това за последните три месеца властите на града-държава въведоха и редица други ограничителни мерки по отношение придобиването на апартаменти.

Силен ръст в цените се регистрира в държавите от Централна и Източна Европа. Между 12% и 14% е поскъпването при апартаментите в Латвия, Словения и Унгария. Ръстът на икономиката, понижаването на безработицата и по-големите възможности за предоставяне на ипотечни заеми спомагат за укрепването на въпросните имотни пазари.

ТОП 10 на държавите с най-силен темп на поскъпване

държава изменение % *
1 Малта 16.90%
2 Хонг Конг 15.90%
3 Латвия 13.70%
4 Словения 13.40%
5 Унгария 12.20%
6 Ирландия 12.00%
7 Турция 10.50%
8 Мексико 9.90%
9 Сингапур 9.30%
10 Холандия 8.90%

* изменението е за второ тримесечие на 2018 г. спрямо второ тримесечие на 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GlobalTrekkar

    8 6 Отговор
    От всичките места изброени по-горе бих избрал да живея в Словения или Холандия.
    Малта са пИдераСи, някакви ордени, средновековни порядки, уникална смесица от европейско-африканско. Хонг Конг с неговите вебостъргачи не е за всекиго и в Азия е доста радикално като промяна за един европеец. Латвия са с особен език, висока степен на сомоубийства, студена, северна страна, мразят се с раШките, а аз съм русофил.
    Унгария - не, мерси, не искам в страната на Икарусите, гулаша, токайското вино и Балатон.
    Ирландия - една тучна поляна и странен език. Надценена като икономически потенциал.
    Турция - отявлен исторически враг на българите.
    Мексико - латиноси, католици, текила ,кактуси, все страна от 3-ия свят.
    Сингапур - много строги закони и ограничана площ.

    Коментиран от #2

  • 2 Консерватор

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "GlobalTrekkar":

    До GlobalT....: Помисли върху текста си. Казваш неща, за които не си сигурен, че някой би искал да чете и то не две-три думи, а цяла страница – това което виждаме в 99% в социалните мрежи. Кратки факти за всяка държава, но все неща, които всеки знае – първите банални характеристики. И последно, казваш защо не би живял в 190 държави, но нито дума защо именно Холандия, е мястото за теб, а и като русофил, защо не и Русия. Виждаш колко толерантен текст съм написал, нали?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Иво

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Консерватор":

    Да не е луд да иде в Русия:)))))
  • 4 ВескоТопалов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Консерватор":

    К'вото искам това ще напиша, има свобода на словото....
    Като си много любопитен защо искам в Нидерландия - защото има много лалета, зюмбюли, минзухари, нарциси и др. Марихуаната е лицензирана, Амстердам е нещо като северна Венеция, наедно Стокхолм, протестантска страна са, няма планини, балкани, чукари, урви. Правят хубави камиони - ДАФ.
    Словения - част от Алпите стигат до там, имат излаз на Адриатическото крайбрежие, най-развитата бивша Юго-република, езерото Блед, езика е лесен с изходна точка от български, Постойна и др.