24 Октомври, 2018 21:00 7 417 4

Google Street View и цената на жилищата

  • google-
  • цена-
  • жилище-
  • изследване

Технологии

Google Street View и цената на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Кои са трите най-важни фактора при избора на жилище? Локация, локация и отново локация. Естествено цената и състоянието на имота също са от значение, но първостепенно е местоположението на бъдещия ни дом. Специалисти от областта на недвижимите имоти обаче доказват, че новите възможности, които дават високите технологии, също са от значение при образуването цената на имота. Учени от Харвард са проучили пазара на недвижимости в Бостън и кои фактори влияят при образуването на цената им.

В периода 2006-2015 гг. основно са ползвани снимки от Gооglе Ѕtrееt Vіеw. Специалистите уточняват, че не е изненада фактът, че продавачите ползват снимки от въпросната платформа, но са установили, че визията на фасадата на сградата, в която се намира жилището влияние върху образуването на цената му. Клиентите, от своя страна, разчитат да видят фасадата на сградата в Gооglе Ѕtrееt Vіеw, в която са харесали жилище и чак тогава да решат дали да го посетят за оглед или не. Също така потенциалните купувачи могат да видят и какви сгради има наоколо, както и да изчислят на какво разстояние се намират детската градина, училището, поликлиниката или спирката на градския транспорт.

Визията на съседните сгради също оказва влияние върху решението на клиентите. Според проучването, в зависимост от това дали изглеждат добре или зле, съответно и цената на жилището, което са харесали е по-висока или по-ниска.

Относно конкретно разглеждания град – Бостън, то няма значение при определяне на цената дали имотът преди това е сменял често наемателите си, дали е препродаван или дълго време е на пазара и не успява да намери купувачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 модерни времена

    15 1 Отговор
    Същото влияе и при избор на хотел ;)
    Отмина времето на бабичките причакващи туристи по гарите с обещания за "близо до морето" и влачещи ги по квартири дупки в крайните квартали ;))

    Коментиран от #2

  • 2 Турист

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "модерни времена":

    Че някой още ходи ли по квартири

    Коментиран от #3

  • 3 модерни времена

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Турист":

    Да на практика airbnb и booking са пълни с такива ;) ....просто минаха на по-модерни платформи за предлагане.
  • 4 Грухчо белята

    6 2 Отговор
    Когато не обръщаш внимание на трола, той няма с какво да се храни