Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 11:11 3 434 11

Варна си търси терен за индустриална зона

  • варна-
  • зона-
  • терен-
  • индустрия

Той трябва да е минимум 4000 декара

Варна си търси терен за индустриална зона - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 4000 декара земя търси Варна. Плановете са върху нея да бъде разположена индустриалната зона на Морската ни столица. През тази година трябва да бъде определен теренът, за да може да започне изграждането на инфраструктурата.

„Очаквам да се случи през тази година, синхронизирано е с кмета на община Варна Иван Портних, ситуирането на индустриална зона. Оказа се, че вече поредният ни инвеститор идва, а ние няма какво да предложим като инфраструктура и като земя. Като разберат, че процедурите по смяна предназначение на земя и ОВОС са тригодишни, и предпочитат други дестинации. Варна е атрактивна от гледна точка на това, че имаме шест университета, 45 000 студента, имаме какво да предложим на тези инвеститори от клас А. Участвахме с терен, за да привлечем производителите на Volkswagen, но нямаше как да спечелим, защото се намираше на територията на област Добрич, а там няма толкова работна ръка, колкото във Варна. Затова инвеститорите предпочетоха Кремиковци край София. Без да направим зона по подобие на индустриална зона “Тракия“ в Пловдив, няма как да се преборим за големите инвеститори. Чисто логистично нашата област е с предимство от гледна точка на летище, пристанище и на магистралата, която е приоритет на правителството през тази година. Знаете, че Община Варна ситуира индустриална зона на територията на Южна промишлена зона, но тя е само 60 декара, напълно недостатъчна. Нужна ни е територия от поне 4 000 декара, за да предложим на евентуалните инвеститори инфраструктура, ток, вода, канал, газификация...Работим основно върху този проблем с кмета и естествено и по въвеждащата инфраструктура, тъй като това е задължение на общината и на държавата", каза областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от Varna24.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    4 3 Отговор
    Има един подходящ до Пловдив!
  • 2 Кире Домузя

    4 1 Отговор
    Амчи най ' убаву да гу напрайм на ГалЪтЪ! Чий на мурьету. И пристанищи и жильезницъ ши напрая.
  • 3 Иванчо l-ви

    9 3 Отговор
    Западна Промишлена Зона е отличното място.
    Има въьможност за разширение.
    Обаче е раздадрна на сульо и пульо и нарта от разни дограмаджий, тенекеджий, бояджий и т.н.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бамби

    4 2 Отговор
    Да използват този за 43 милиона лв. на Георги Гергов в центъра на Варна!
  • 6 ganio

    4 1 Отговор
    Бирмингам, с 10 пъти по-много бройно население от това на Варна, има едва 4 университета докато Варна има 6...
  • 7 vasik atanasova

    2 2 Отговор
    ще влязат около езерото
  • 8 Терен

    5 0 Отговор
    Черно море-плувайте балъци.
  • 9 не думай

    10 0 Отговор
    Варна си имаше Западна промишлена зона и пристанище Варна-изток. Ама другарите от тим не могат на две магарета сламата да разделят, камо ли промишлена зона да ползват и развиват. Пристанището се напълни с чалга-заведения, а на мястото на ''Васил Коларов'' и ''Елпром'' има жилищни блокове и МОЛ-ове.
  • 10 Ганю

    3 0 Отговор
    Продавам един терен в Хасково. Продавам и джапанки втора употреба
  • 11 пълни глупости

    1 0 Отговор
    от тъпия потник! никой нема да работи у варна за 560 лв!!!